Посли ЄС погодили умови продовження допомоги біженцям з України

Постійні представники ЄС на рівні послів погодили сьогодні мандат для переговорів з країнами ЄС щодо продовження допомоги українським біженцям, а також для подолання негативних економічних наслідків внаслідок російської агресії росії проти України, які відчувають у країнах ЄС.

Про це повідомляється на сайті Європейської ради, передає Укрінформ.

«Постійні представники 27 країн-членів ЄС сьогодні погодили переговорний мандат Ради ЄС для подальшої підтримки країн та регіонів, що приймають переміщених осіб з України, а також для подолання деяких економічних наслідків від російської агресії. Законодавча пропозиція, відома як FAST–CARE (Гнучка допомога для територій, «Швидка турбота» - ред.), пропонує нові умови для додаткової гнучкості та максимальної ефективності інвестицій у регіональну політику», - йдеться у документі.

Для прискорення процедури прийняття цього пакета Рада постійних представників ЄС вирішила не вносити правки у текст, запропонований Єврокомісією. Правова пропозиція продовжує дію регуляторних правил з використання фондів Регіональних дій для підтримки біженців в Європі (CARE) та правила управління фондами регіонального розвитку, що передбачені бюджетом ЄС на період 2014-2020 років, а також поточного бюджету ЄС 2021-2027 років.

Ці фінансові заходи регулюють витрати суми у 3,5 мільярда євро для проєктів регіонального розвитку, продовжують можливість покриття 100% інвестицій у проєкти соціально-економічної інтеграції громадян третіх країн, збільшують розмір умовної суми на підтримку біженців з 40 до 100 євро на тиждень та збільшують термін надання такої допомоги з 13 до 26 тижнів.

Єврокомісія представила пакет пропозицій FAST-CARE 29 червня у відповідь на висновки Європейської ради щодо необхідності нових ініціатив з підтримки мільйонів людей, які рятуються від російської агресії проти України в ЄС та сусідніх країнах.

Сьогоднішнє рішення Ради постійних представників ЄС ці пропозиції має розглянути у вересні Європейський парламент.

«Негайне ухвалення мандату Ради ЄС надсилає потужний сигнал солідарності з країнами-членами та з регіонами, які прихистили мільйони людей, що рятуються від російської агресії проти України. Ситуація погіршується, тож ми маємо діяти швидко, щоб фонди для регіонального розвитку були доступними там, де вони є необхідними більш за все», - зауважив віцепрем’єр-міністр уряду Чеської Республіки, яка головує у ЄС, Іван Бартош.

Читайте також: ЄС продовжив дію безоплатного роумінгу для українських біженців

Як повідомлялося, внаслідок неспровокованого російського вторгнення в Україну та цілеспрямованих обстрілів російськими загарбниками житлових районів у містах та селах України понад 6 мільйонів були змушені шукати прихистку у країнах Євросоюзу. У відповідь ЄС вперше в історії активував так звану Директиву тимчасового захисту, яка надає біженцям з України право перебувати на території ЄС та забезпечує базові соціальні умови, включаючи медичне обслуговування, освіту та право на працевлаштування.