Нова коаліція в Естонії обіцяє Україні всебічну підтримку

Лідери Партії реформ, Isamaa/Вітчизна та Соціал-демократичної партії Естонії підписали коаліційну угоду, яка розрахована на вісім місяців.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на мовника ERR.

Коаліційний договір передбачає, серед іншого, реформу ринку електроенергії, перехід на відновлювану енергію, посилення обороноздатності Естонії, а також всебічну підтримку України та українських біженців.

Як зазначається, несподіванкою стало включення до коаліційного договору пункту про відкликання у громадян росії та білорусі ліцензій на носіння зброї.

«Це питання безпосередньо пов'язане з держбезпекою. Проте стосується воно не лише громадян тих країн, які, скажімо так, не надто дружньо ставляться до Естонії. Поліції необхідно здійснити масштабнішу перевірку. Адже, я впевнений, серед нас є й естонські громадяни, які недружньо налаштовані щодо Естонії та України. Чиї думки та ідеї в умовах загостреної ситуації можуть становити загрозу. Ними також варто зайнятися», - пояснив лідер соцдемів, кандидат на пост глави МВС Лаурі Ляенеметс.

Читайте також: Естонія виділить майже €2 мільйони на відновлення Житомирщини

Три партії також домовилися, що коаліційний договір покликаний суттєво покращити матеріальний стан естонців. Наприклад, неоподатковуваний прибуток має підвищитися до 654 євро замість нинішніх 500; зростуть соціальні гарантії для громадян, у тому числі буде пом'якшено рекордно високі ціни на енергію. 

Як повідомлялося, 14 липня прем'єр-міністр Естонії та голова Партії реформ Кая Каллас офіційно поінформувала уряд про рішення піти у відставку за власною ініціативою. При цьому вона запропонувала скликати позачергове засідання парламенту, щоб запросити мандат для нової урядової коаліції.