Джапарова закликала парламентаріїв країн НАТО посилити допомогу Україні

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова на засіданні політичного комітету Парламентської асамблеї НАТО подякувала за солідарність з Україною і закликала до подальших рішучих дій на захист нашої держави.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на МЗС України.

Як зазначається, Джапарова висловила вдячність парламентаріям країн-членів Альянсу за прояв солідарності з Україною і закликала до подальших рішучих дій на захист нашої держави як на національному рівні, так і на міжнародній арені.

Перша заступниця міністра поінформувала про жорсткі бої, які сьогодні ведуть українські військові, жахливі воєнні злочини та злочини проти людяності російських загарбників, примусову депортацію українців та їх утримування у т. зв. фільтраційних таборах. «Катування, насильницькі зникнення, ґвалтування та інші форми сексуального та гендерного насильства нескінченні», - наголосила вона.

Читайте також: Єрмак – Заходу: Системи залпового вогню MLRS потрібні Україні «вже на вчора»

Джапарова також окреслила поточну ситуацію в окупованому Криму, населення якого, зокрема кримські татари, зазнає політично-вмотивованих переслідувань та грубих порушень прав людини. Як приклад вона зазначила, що останні 2 дні в Криму затримують адвокатів, які захищають одне одного у судах: «росія продовжує беззаконня щодо кримських татар та вчиняти дії, які не мають нічого спільного із законом».

Крім того, посадовець поінформувала про стан справ щодо чотирьох позовів, поданих Україною до міжнародних судових інстанцій, про міжнародну співпрацю в межах Міжнародного кримінального суду, а також про ініціативу створення спеціального кримінального трибуналу для покарання росії за злочин агресії проти України.

«Ми всі маємо чітко усвідомлювати, що якщо російську агресію не зупинити в Україні, росія піде далі. Сьогодні ми ведемо боротьбу за європейські цінності, за майбутнє Європи, і ця боротьба має завершитися повним відновленням територіальної цілісності і суверенітету нашої держави», - зауважила вона.

Читайте також: НАТО як інституція за час війни не зробила для України нічого - Кулеба

Джапарова закликала надати Україні необхідне важке озброєння, запровадити проти росії подальші економічні та фінансові санкції, а також продовжити підтримку європейських та євроатлантичних прагнень нашої держави. Вона також наголосила, що Україна за жодних обставин не погодиться на територіальні компроміси.

На переконання першої заступниці глави МЗС, наслідки війни рф проти України мають бути відповідним чином відображені у фінальній декларації саміту НАТО у Мадриді та її новій Стратегічній концепції 2030 року.

Цьогорічну весняну сесію ПА НАТО попередньо планувалося провести у Києві, проте через вторгнення росії було ухвалене рішення перенести її до Вільнюса. У сесії беруть участь понад 230 парламентаріїв із 30 держав-членів НАТО та майже 20 країн-партнерів і установ.

Фото: МЗС