Боррель запропонував використати валютні резерви рф на відновлення України

Країни Євросоюзу мають розглянути можливість конфіскації заморожених російських валютних резервів для покриття витрат на відновлення України після російсько-української війни.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю Financial Times заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель.

«Це одне з найважливіших політичних питань, яке знаходиться на столі: хто буде платити за відбудову України?», - сказав він.

За словами Борреля, після приходу до влади талібів в Афганістані США взяли під контроль мільярди доларів активів, що належать Центральному банку Афганістану, частково для потенційних виплат жертвам тероризму, а також для оплати гуманітарної допомоги для країни.

Він додав, що було б логічно розглянути подібні кроки із замороженими резервами росії для фінансування відновлення України.

«Я був би дуже за (таке рішення – ред.), тому що воно логічне. Ці гроші знаходяться у нас, і хтось повинен мені пояснити, чому це добре для афганських грошей, а не для російських», - зазначив Боррель.

Читайте також: Війна рф проти України підкреслила вагу та значення спільних цінностей для всієї Європи – Боррель

На початку російсько-української війни ЄС та його союзники на Заході заморозили сотні мільярдів доларів валютних резервів, які зберігалися на рахунках російського Центрального банку. У березні росія заявила, що внаслідок західних санкцій проти Центрального банку було заморожено близько 300 млрд із понад 600 мільярдів доларів її золотовалютних резервів.

24 лютого російські війська розпочали повномасштабне вторгнення в Україну. Вони знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Читайте також: Боррель назвав Маріуполь європейським Алеппо

США, Європейський Союз та інші країни світу застосували санкції проти країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється з кожним днем.