Нідерланди надали Україні гуманітарної допомоги на €40 мільйонів

Нідерланди надали гуманітарної допомоги на 40 мільйонів євро для постраждалих від війни в Україні.

Про це прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте сказав на Міжнародній донорській конференції на підтримку України у Варшаві, передає кореспондент Укрінформу.

«Уже більш як 2 місяці український народ бореться за свободу. Вони заслуговують на нашу найглибшу пошану і нашу допомогу також. Як члени європейської родини, ми повинні стояти пліч-о-пліч. Окрім військових товарів, Нідерланди надали гуманітарної допомоги на 40 мільйонів євро для постраждалих від війни в Україні. І ми продовжуватимемо надавати інші форми підтримки, де тільки зможемо. Наприклад, ми будемо фінансувати пальне на 5 мільйонів євро. Нідерланди відправляють 17 карет швидкої допомоги», - сказав він.

Він також наголосив, що як країна, де знаходиться Міжнародний кримінальний суд (МКС), Нідерланди відчувають особливий обов’язок зробити свій внесок у цьому відношенні. Рютте зазначив, що є тісна співпраця з Офісом генерального прокурора і той, хто відповідальний за розв'язання війни, повинен відповісти за це.

«Ми направляємо команду для розслідування воєнних злочинів. Справедливість, людяність і свобода повинні перемогти. Ми єдині з Україною», - наголосив він.

Читайте також: Японія надасть Україні $300 мільйонів

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні, 5 травня, у Варшаві проходить Конференція донорів для допомоги Україні. Ініціаторами події є прем’єр-міністри Польщі і Швеції Матеуш Моравецький і Магдалена Андерссон. Метою конференції є збір коштів на гуманітарні потреби України. Польща та Швеція таким чином хочуть заохотити своїх партнерів спільно реагувати на складну гуманітарну ситуацію в Україні. Партнери події - президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і голова Європейської Ради Шарль Мішель.

За даними ООН, 13 мільйонів людей в Україні потребують базової гуманітарної допомоги у вигляді житла, їжі та ліків. Тому, як зазначають у канцелярії польського прем'єра, необхідно негайно мобілізувати міжнародну допомогу для України, яка наразі покриває менш як 15% від наявних потреб.

Кількість біженців з України, які внаслідок російського вторгнення змушені були покинути свої домівки та поїхати за кордон, вже перевищила 5,6 млн осіб.