Чехія посилює гумдопомогу Україні та готова надати зброю

Чехія вирішила у відповідь на агресію РФ закрити низку її дипломатичних представництв у республіці та посилити допомогу Україні, у тому числі, надати зброю.

Про рішення надзвичайного засідання уряду повідомив його голова Петр Фіала на брифінгу в Празі, повідомляє Укрінформ.

Уряд Чехії, за словами Фіали, вирішив відкликати дозвіл на діяльність генконсульств РФ в Брно та Карлових Варах, а також припинити роботу своїх генконсульства в Петербурзі та Єкатеринбурзі. «Це символічний і практичний крок», - підкреслив Фіала. До Праги на консультації викликано послів ЧР в РФ і Білорусі.

Чеський уряд на екстреному засіданні, поінформував прем’єр, вирішив посили негайну гуманітарну допомогу Україні - на загальну суму понад 300 млн крон, а також запровадити інформаційний сервіс для громадян України, які перебувають на території ЧР.

Міністр внутрішніх справ Віт Ракушан додав, що українцям, які перебувають у Чехії на тимчасовій основі, це близько 60 тисяч осіб, у разі закінчення строку дозволеного перебування, дозвіл буде продовжено. Він пообіцяв, що уряд буде реагувати однозначно, жорстко та солідарно, а також максимально координувати допомогу Україні.

Міністр оборони ЧР Яна Чернохова запевнила, що НАТО готовий реагувати на всі можливі сценарії та підсилює боєготовність. «Це превентивні заходи, адже альянс не прагне ескалації»,- підкреслила глава Міноборони, вона зауважила, що можливість участі солдатів НАТО в конфлікті не обговорюється.

Водночас політик заявила про готовність підтримати Україну зброєю. «Якщо буде потреба, ми готові», - сказала Чернохова, нагадавши, що Прага вже надала Києву 4 тисяч стрілецької зброї та боєприпасів. Також є готовність допомогти в лікуванні бійців ЗСУ.

Як повідомляв Укрінформ, раніше із різкою заявою з засудженням розв’язаної Росією війни проти України виступив президент ЧР Мілош Земан.

Близько 5.00 24 лютого державний кордон України на ділянці з Російською Федерацією та Республікою Білорусь піддався атаці з боку російських військ, що підтримуються Білоруссю. Атаки на прикордонні підрозділи, прикордонні наряди та пункти пропуску відбуваються із застосуванням артилерії, важкої техніки та стрілецької зброї. Це відбувається в межах Луганської, Сумської, Харківської, Чернігівської та Житомирської областей і з території тимчасово окупованого Криму. Обстріляно об'єкти військової інфраструктури по всій території України.

У Київській області російська військова техніка пішла на прорив на КПВВ "Вільча", на Житомирщині відділ прикордонслужби "Млачівка" обстріляли "Градами".