Бербок вважає втраченою можливістю відмову Росії від участі у Мюнхенській конференції

Захід є солідарним на тлі ескалації ситуації на сході Європи та готовий до серйозного діалогу з Росією, але Москва має підкріпити свої заяви та обіцянки справжніми діями.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок перед початком Мюнхенської безпекової конференції у п’ятницю, повідомляє Укрінформ.

Бербок зазначила, що їде до Мюнхена, щоб обговорити, «як можна протистояти логіці загроз насильства та військової ескалації за допомогою логіки діалогу».

Вона планує провести на полях конференції зустріч міністрів закордонних справ Великої сімки, дискусії у «Квадраті» (ФРН, Франція, Велика Британія та США) та з присутніми главами МЗС Нормандського формату (Німеччина, Франція та Україна), щоб надіслати меседж єдності та готовності до серйозного діалогу щодо безпеки для усіх.

«Навіть міліметрові кроки до миру краще, ніж великі кроки до війни. Але нам також потрібні серйозні кроки з деескалації з боку Росії: заяви про готовність розмовляти мають бути підкріплені справжніми пропозиціями щодо переговорів, декларації про відведення військ мають бути підкріплені відведенням військ, яке можна перевірити, а зобов’язання щодо «Мінська» мають бути підкріплені конкретною готовністю до переговорів», - заявила очільниця МЗС ФРН.

Безпрецедентним розміщенням військ на кордоні з Україною та вимогами часів холодної війни Росія ставить під сумнів основні принципи європейського мирного порядку, додала вона.

Німецька дипломат назвала втраченою можливістю відмову російських представників взяти участь у конференції, адже особливо в нинішній, надзвичайно загрозливій ситуації, так важливо було б зустрітися з ними в Мюнхені. «Це втрата, що Росія не використовує цю можливість», - сказала Бербок.

Читайте також: Україна стане однією з тем зустрічей на полях Мюнхена-2022 - МЗС Німеччини

Мюнхенську конференцію з безпеки вона назвала «унікальним міжнародним форумом» для обговорення викликів і криз, насамперед безпекової ситуації, яка склалася наразі в Європі.

Нагадаємо, Мюнхенська безпекова конференція проходить 18-20 лютого, участь у ній беруть понад 30 голів держав і урядів, зокрема, президент України, та понад 100 міністрів.

Фото: dpa