Викрадення Ервіна Ібрагімова у Криму: вісім років невідомості

Відео

Місцезнаходження члена виконавчої ради Всесвітнього конгресу кримських татар і регіонального Меджлісу Ервіна Ібрагімова вісім років залишається невідомим.

Уже восьмий рік залишається невідомим місцезнаходження члена виконавчої ради Всесвітнього конгресу кримських татар і регіонального Меджлісу Ервіна Ібрагімова, якого насильно викрали 24 травня 2016 року в Бахчисараї в тимчасово окупованому Криму.

Про це повідомляє представництво Президента в Криму, передає Укрінформ.

"Сьогодні минає 8 років з моменту викрадення члена виконавчої ради Всесвітнього конгресу кримських татар і регіонального Меджлісу Ервіна Ібрагімова. Всі ці роки місцеперебування активіста є невідомим близьким та рідним", - йдеться у повідомленні.

Як відомо, у ніч з 24 на 25 травня 2016 року Ервін був викрадений невідомими особами у формі окупаційної дорожньо-патрульної служби. Епізод був зафіксований камерами спостереження біля одного з магазинів у Бахчисараї, де видно як Ібрагімова силою саджають в іншу автівку, яка згодом їде у невідомому напрямку. Зберігся запис із камер спостереження.

Читайте також: Меджліс ініціював створення меморіалу жертвам геноциду кримськотатарського народу

Це відео – остання зафіксована поява Ервіна. Відтоді він не виходив на зв’язок, і жодної інформації про його місцеперебування та стан немає. Один із жителів Бахчисараю згодом знайшов документи викраденого: паспорт, трудову книжку та водійське посвідчення, зазначили в представництві.

Як повідомляється, родичі відразу звернулись до окупаційних “органів” з метою відшукати Ервіна. Попри відкриту кримінальну справу та наявне відео, на якому зафіксовані викрадачі та їхня автівка, жодної фактичної пошукової роботи не було проведено. Згодом справа була загалом призупинена.

Громадяни України, активісти, проводили системні акції, вимагаючи від РФ надати інформацію про Ервіна. Попри це, та попри скаргу до Європейського суду з прав людини, клопотань до ООН – жодної інформації про Ервіна Ібрагімова не було отримано.

"Насильницьке зникнення активіста має чітке політичне забарвлення – як і інші викрадення та затримання, його метою є боротьба з демонстрацією підтримки України, пригнічення прав кримськотатарського народу та прав усіх людей на свободу слова.

Насильницьке зникнення активіста через активну громадянську позицію, а також відсутність зв’язку з ним до сьогодні свідчить про одне: дії окупаційної адміністрації мають бути якомога скоріше зупинені, а всі залучені до злочинів – покарані", - наголошують у представництві.

Раніше Укрінформ повідомляв, що українська діаспора в Португалії провела в Лісабоні футбольний матч на згадку про кримськотатарського активіста Ервіна Ібрагімова, викраденого в анексованому Росією Криму у травні 2016 року.