Українська делегація розповіла в ООН про катастрофічні наслідки російської окупації

Фото

У штаб-квартирі ООН відбувся захід «Російська воєнна агресія і тимчасова окупація Криму: катастрофічний вплив на сьогодення та майбутнє корінних народів України».

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, в заході в рамках щорічної сесії Постійного форуму ООН з питань корінних народів взяла участь українська делегація на чолі з головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим.

Як зазначив постпред України при ООН Сергій Кислиця, відкриваючи захід, «боротьба кримських татар є невід'ємною частиною загального опору українського народу російській збройній агресії».

Захист корінних народів України залишається пріоритетом для Української держави, особливо в умовах війни, наголосив він.

За словами Кислиці, продовження російської агресії становить екзистенційну загрозу як для українців, так і для кримських татар.

«Путін і його ставленики мають бути зупинені й витіснені з усієї суверенної території України якомога швидше, перш ніж їхні варварські дії знищать Україну та один з її корінних народів - кримських татар», - сказав постпред.

Чубаров, виступаючи на заході, зауважив, що у кримських татар не може бути майбутнього в умовах російської окупації.

«Яке майбутнє в умовах окупації? Подивіться на мене, - сказав він. - Російський суд дав мені, і не лише мені, шість років за те, що я кажу: Крим є невідʼємною частиною України. Бо нібито таким чином я зазіхаю на територіальну цілісність Росії».

За словами Чубарова, після деокупації Криму необхідно зберегти автономію півострова в межах України, але трансформувати її, чітко визначивши, «хто є субʼєктом цієї автономії».

Своєю чергою керівник Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв розповів про грубі порушення прав людини в Криму та на інших тимчасово окупованих територіях, переслідування кримських татар, свавільні затримання, таємні увʼязнення й убивства, вивезення дітей, застосування на ТОТ російського законодавства про терористичні організації, дискредитацію армії тощо.

«На всіх міжнародних майданчиках я завжди кажу: якщо хочете захистити кримських татар, то допоможіть Україні», - зазначив Барієв.

Читайте також: Кислиця звернувся до керівництва ООН з приводу злочинів Росії

Як повідомлялося, 15-26 квітня у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку проходить 23-тя сесія Постійного форуму з питань корінних народів «Посилення права корінних народів на самовизначення в контексті Декларації ООН про права корінних народів: акцентуючи увагу на голосах молоді корінних народів».

Цей форум є вищим консультативним органом, що опікується питаннями корінних народів стосовно їхнього економічного та соціального розвитку, культури, освіти, охорони здоров’я, прав людини.