Порада туристу: Гірськолижні курорти за напрямками відпочинку

У кожного своє бачення щодо відпочинку на гірськолижних курортах: хтось їде навчатися, хтось прагне поєднати хоббі з вечірками, інші - весело провести час із сім'єю, або ж насолоджуватися їжею і відкривати нові смаки. Пропонуємо підбірку саме за такими напрямками.  

Британське видання The Guardian зробило підбірку гірськолижних курортів за різними видами відпочинку. Здебільшого серед них маловідомі курорти, але не менш варті уваги. Отже: Де? Чому? За скільки?

Для початківців

Санкт-Йоганн, Тіроль, Австрія

Де: Більшість людей чули про Санкт Йоганнського більш відомого сусіда Кітцбюеля. Вони не знають, що це тірольське містечко має подібний середньовічний центр, з прикрашеними фресками будівлями і старими заїжджими дворами, але має більш низькі ціни. Він має 43 кілометрів трас і 17 підйомників.

Чому: Це гарне місце для новачків і профі, має "м'які" схили для початківців. Є хороший вибір лижних шкіл, є навіть послуга "політ на повітряній кулі".

Скільки: Бронювання номеру на тиждень у готелі Pension Mair коштує приблизно 17 тисяч гривень (за особу).

Ле Сезі, Франція

Де: Це село знаходиться в красивій долині Бофортен, в 30 кілометрах від міста Альбервіль. Він має 192 кілометрів трас і 81 підйомників.

Чому: Він відомий як відпочинок для крос-кантрі, але гірські спуски тостатньо "м'які" й ідеально підходять для новачків.

Скільки: Забронювати номер можна, наприклад, у Hameau du Beaufortain за 9 тисяч гривень. 

Peyragudes, Франція

Де: Це спеціально побудований гірськолижний курорт в Піренеях недалеко від іспанського кордону, з 60 кілометрами трас і 17 підйомниками. Він має ультрасучасну підйомну систему, що складається переважно з швидких крісельних підйомників і декількох бугельних підйомників.

Чому: Це відмінне місце, щоб вчитися, тому що все пристосовано для зручності, підйомники розташовані в декількох кроках від фінішу спуску.

Скільки: Забронювати номер на тиждень у готелі Le hameau de Balestas можна за 4 тисячі. 

Читайте також: Що нового на зимових курортах Європи

Для сімейного відпочинку

Гейло, Норвегія

Де: У долині Халлінгдал, на північному заході від Осло. Це найстаріший гірськолижний курорт Норвегії, до якого можна дістатися на поїзді і автобусі з аеропортів Бергена і Осло.

Чому: Схили тихі і нелякаючі, місцева лижна школа удостоєна нагород, що робить його відмінним місцем для навчання, усі лижні інструктори добре володіють англійською мовою. Для дітей також є безліч інших розваг: від катання на санях у кінних упряжках до нової верхолазної ходьби.

Скільки: Чотирьохмістний номер з власною кухнею у лісових будиночках Geilolia на тиждень обійдеться приблизно в 20 тисяч гривень (за особу).

Ардент, Франція

Де: Це невелике селище з дерев'яними шале недалеко від Аворіаз і відкриває "задні двері" до Portes du Soleil (372 кілометрів трас і 194 підйомників). Дит'ясла від сніжних трас у декількох хвилинах ходьби.

Чому: Хоча Аворіаз може мати більший вибір лижних шкіл і дитячих садків, але він не має такої сімейної атмосфери як Ардент.

Скільки: Забронювати апартаменти на тиждень у Chalet Plagnat коштує від 19 тисяч гривень, трансфери входять у вартість.

Реберти 2000, Франція

Де: Це на 200 метрів вище відомого сусіда в Trois Vallées, звідки можна дістатися до одного з найбільших альпійських гірськолижних курортів, який може похвалитися 495 кілометрами трас і 180 підйомниками.

Чому: Чудове місце для тісного сімейного відпочинку,до того ж у комплекті з дитячим садком.

Скільки: Наприклад, забронювати на тиждень апартаменти у Chalet Katie 1 коштує від 28 тисяч гривень.

Грессоней, Італія

Де: Грессоней є частиною групи з неоспіваних гірськолижних курортів долини Аоста, якв ділить регіон з гірськолижними курортами Шамполюк і Аланія. Грессоней-Ла-Тріно, з його брукованими вулицями і дерев'яними шале, є найбільш зручною відправною точкою для відвідування гірськолижного курорту Монте-роза, який має 150 кілометрів трас і 44 підйомника.

Чому: Сім'ям сподобаються тихі траси і відсутність черг, діти будуть в захваті від місцевої кухні.

Скільки: Забронювати тиждень у Chalet Hotel Valverde (Грессоней-Ла-Тріно) номер на сім'ю з чотирьох чоловік коштує приблизно 70 тисяч гривень. 

Читайте також: Гірськолижний курорт Італії отримав премію Top Rated

Арінсал, Андорра

Де: У Західній Андоррі, Арінсал є частиною гірськолижного курорту Валлнорд.

Чому: Можна отримати безкоштовний пропуск на підйомник і ціни нижчі, ніж в Альпах. Місцева лижна школа дуже рекомендована і безпечна, закриті схили чудово підходять для дітей та лижників-початківців.

Скільки: Central Hotel Princesa Parc пропонує безкоштовні послуги по догляду за 3-11-літніми дітьми, також є боулінг. Забронювати готель на тиждень можна від 18 тисяч гривень.

Для позатрасового катання

Солітьюд, Юта, США

Де: Всього в 30 хвилинах їзди від Солт-Лейк-Сіті. Це привабливе маленьке село з 1200 гектарами трас і вісьма підйомниками є хорошим місцем, щоб втекти від натовпу.

Чому: Навіть протягом "людних" тижнів, підйомники і схили залишаються незавантаженими, тут є величезна смуга беккантрі, на якій можна кататися. Honeycomb Ridge - для справжніх цінителів позатрасового катання зі скелі, де є навислі сніжники і градієнт часто перевищує 50 градусів. Звідси також легко дістатися до інших курортів Юти.

Скільки: Забронювати проживання на тиждень у стандартному номері чотирьохзіркового готелю Inn at Solitude коштує від 40 тисяч гривень.

Оріль, Франція

Де: Цей чарівний невеликий курорт в долині Мор'єн уміщає 10 хуторів, де кам'яні будинки з шиферними дахами, і має у деяких послугах краще співвідношення ціни і якості.

Чому: Підйомники простягаються над Col de Rosael до Val Thorens, що дає можливість насолоджуватися схилами трьох долин і позатрасовими схилами навколо тихої Мор'єнської області теж.

Скільки: Забронювати у готелі  Le Hameau des Eaux d’Orelle для чотирьох осіб в апартаментах коштує близько 17 тисяч гривень.

Енгельберг, Швейцарія

Де: Це найближчий курорт до озера Люцерн, півтори години від аеропорту Цюриха.

Чому: Це один з перших курортів в Альпах, до якого приходять сніги з півночі або північного заходу, тому умови надійні. Тут є льодовик і два позатрасові спуски світового класу – Laub і Galtiburg – а також 82 кілометрів трас і 25 підйомників. Prime Ski School має інструкторів і пропонує відео-аналіз (від 250 гривень за пробіг).

Скільки: Забронювати двомісний номер на тиждень зі сніданками в готелі Terrace коштує від 14 тисяч гривень.

Читайте також: Які гірськолижні курортти і досі обманюють туристів

Для гастрономічного відпочиноку

Ла Вілла, Італія

Де: У районі Селла Ронда доступне катання для всіх рівнів підготовки, з одним чудовим маленьким селом, від якого ведуть стежки до інших трас. Ла Вілла має 310 кілометрів трас, 179 підйомників  і знаходиться в центрі регіону Альта Бадіа, посеред якого стоїть старовинний замок.

Чому: Куди не глянь - привабливі гірські харчевні. Найкраще готують рибу і морепродукти  у Moritzino, над курортом.

Скільки: Забронювати номер на тиждень можна, наприклад, у Chalet Hotel Al Pigher,  з харчуванням з п'яти страв (серед них може бути: качина ніжка конфі з сочевицею і рагу, або гриби і червоний перець Веллінгтон) і вина. Таке задоволення обійдеться в 30 тисяч гривень.

Мадезимо, Італія

Де: Це маленький курорт недалеко від швейцарського кордону на півночі від озера Комо.

Чому: Цей курорт один з найдорожчих в італійських Альпах. Тут казкова різноманітна кухня. У затишному ресторані Dogana Vegia, всередині будівлі старої митниці, є смачні перші страви, такі як паста каппеллаччі зі спаржею, ньоккі, як малфатті з маскарпоне, а ще гуляш або індичка з апельсином. Окрім смачної кухні, на курорті сучасна система підйомників (12 ліфтів) і 60 кілометрів лижних трас.

Скільки: Ресторан готелю Andossi пропонує місцеві делікатеси, такі як брезаола (в'ялена яловичина) з найближчої долини Валле-Сплуга, і заяче рагу з полентою. Тиждень у готелі обійдеться приблизно в 25 тисяч гривень.

Серр Шевальє, Франція

Де: Цей недооцінений курорт на краю національного парку Экрен має відмінні лижні траси - 250 кілометрів з 57 підйомниками, дружелюбних місцевих жителів і прийнятні ціни. Серр Шевальє складається з десятка селищ, у тому числі Ле-Монетье-Ле-Бен - курортне містечко, яке було засноване у 19-му столітті.

Чому: Це дім тих ресторанів, які ви сподіваєтеся знайти на французькому гірськолижному курорті, вони - рідкість: крихітні традиційні шале, заховані поруч з каплицею в лісі, з каміном, дерев'яними стінами і теплою атмосферою. До них відноситься Le Peyra Juana, де подають смачні макарони, ситні альпійські страви і салати.

Скільки: Забронювати номер у Chalet-hotel Charlotte, який розташований у будівлі колишнього монастиря в центрі міста Ле-Монетье, означає - розкішний обід з трьох страв (яловичина з апельсиновим й імбирним соусом, качине філе з ягідним соусом, грушевий тарт frangipane), з урахуванням вегетаріанського меню та вина. Оселитися на тиждень у такому готелі коштує близько 23 тисяч гривень.

Читайте також: Які гірськолижні курорти готові прийняти туристів уже сьогодні

Для прихильників нічного життя

Зельден, Австрія

Де: Цей курорт повна протилежність сусіднього невеликого і тихого Обергугля. На жвавій головній вулиці збирається безліч барів, ресторанів і магазинів. Два льодовики - гарантія постійного снігу і захоплюючих видів.

Чому: Тут 40 місць, де можна поїсти, в місті, і 30  - на горі, також є п'ять нічних клубів. Популярними є майданчики міста-на-горі Obstlerhütte. Але безперечно зіркою цього курорту є ресторан Ice Q, у якому знімали сцени останнього фільму бондіани "Спектр".  

Скільки: Наприклад, забронювати номер у чотирьохзірковому Chalet Hotel Hermann на тиждень обійдеться приблизно в 25 тисяч гривень, що включає в себе трьохденний скі-хостинг.

Ель-Тартер, Андорра

Де: Знаходиться у Грандвалірській області разом з Сольдеу і Гас де ла Каса. Має 193 кілометрів трас і 64 підйомників.

Чому: Хоча це і досить спокійний курорт з кількома барами, але в п'яти хвилинах їзди знаходиться Сольдеу з невщухаючим нічним життям протягом всього сезону. Найвідомішим місцем є Fat Alberts в переобладнаному сараї: він відкритий до 3 ранку, з живою музикою в більшість із ночей.

Скільки: Забронювати на тиждень Hotel del Clos коштує приблизно 17 тисяч гривень, що включає в себе заняття з тренером лижним спортом.

Сьєрра-Невада, Іспанія

Де: Несподіванка курорту Коста дель Соль на снігу, в тому, що ви дійсно можете покататися на лижах і поплавати в один день: пляж і схили у двох годинах один від одного. Гірськолижний курорт має 95 кілометрів траси з 32 підйомниками.

Чому: Атмосфера протягом тижня спокійна і невимушена, але помітно оживляється на вихідні, коли люди приходять з узбережжя та сусідньої Гранади. Відновлений готель El Lodge, який планує бути центром вечірок: має терасу Nevada класу люкс, філія модного Marbella Club, з ді-джеєм, можна усамітнитись біля розведенного багаття, огортаючись хутряною ковдрою. 

Скільки: Забронювати тиждень у двомісному номері в готелі Зирьяб коштує приблизно 18 тисяч гривень.

Просто для релаксації

Сен-Ларі, Франція

Де: Цей Піренейський курорт розташований недалеко від іспанського кордону і охоплює три селища. Сен-Ларі-Сулан знаходиться біля основних схилів, має 100 кілометрів лижних трас і 29 підйомників.

Чому: Після активних днів на схилах, втомлені лижники можуть відправитися в термальні спа-центри, насолодитися каньйонами, водоспадами, гейзерами, підводними струменями і вирами.

Скільки: Наприклад, забронювати на тиждень апартаменти для чотирьох в Les Rives de L’Aure коштує приблизно 13 тисяч гривень.

Оре, Швеція

Де: Найвищий курорт Скандинавії знаходиться недалеко від норвезької кордону. 100 кілометрів трас і 47 підйомників майже безлюдні в середині тижня. Привітні місцеві жителі вільно володіють англійською мовою, тутешні види просто захоплюючі.

Чому: Постійне катання на схилах - це добре, але на курорті також пропонують безліч інших розваг. Біля озера в Оре є можливість зайнятися кайт-бордингом, айс-картингом, зипвайрінгом, риболовлею, а також катанням на собачих упряжках. Є тури на снігоходах по озеру і також можна кататися на схилах уночі, усі траси освітлюються в цей час.

Скільки: Наприклад, забронювати трьохзірковий готель Renen на тиждень коштує приблизно 22 тисячі гривень, включаючи скі-паси.