У роботі телескопа Hubble стався збій

У роботі знаменитого телескопа Hubble стався несподіваний збій, в результаті якого наукові інструменти апарату перейшли в безпечний режим.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє NASA.

Фахівці припускають, що винуватцем збою може бути модуль пам'яті, який вийшов з ладу. Команда планує переключити апарат на один з резервних модулів. Після цього комп'ютеру дадуть попрацювати приблизно день, щоб упевнитися в тому, що проблема дійсно вирішена.

У разі, якщо це допоможе, вчені повернуть наукові інструменти телескопа до роботи.

Читайте також: Hubble показав спіральну галактику, схожу на яєшню

Як відомо, бортовий комп'ютер «Хаббла» потрібен для координації роботи всіх наукових інструментів. Після зупинки 13 червня головний комп'ютер перестав отримувати стандартний сигнал keep-alive, через що перевів усі наукові інструменти в безпечний режим. Фахівці перезапустили комп'ютер, але проблема незабаром повторилася.

Читайте також: Hubble зробив знімок спіральної галактики, в якій вибухнула наднова

Слід підкреслити, що комп'ютер корисного навантаження «Хаббла» розробили ще в 1980-х роках, останнє оновлення провели в 2009.

Як відомо, телескоп «Хаббл» був виведений на орбіту 24 квітня 1990 року екіпажем корабля багаторазового використання «Дискавері» і відтоді передав на Землю мільйони унікальних знімків, які значно розширили уявлення вчених про будову і походження Всесвіту. За чверть століття апарат провів 1,2 мільйона цільових спостережень за 38 тис. космічних об'єктів, на основі яких підготовлено близько 13 тис. наукових робіт.