«Роботів-водомірок» навчили ковзати по рідині за допомогою лазера

Фото, відео

Спеціалісти з Франції та Бельгії створили метод, який дозволяє маніпулювати мікрооб'єктами і керувати мікророботами, що ковзають водною поверхнею за допомогою інфрачервоного лазера.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Science Robotics.

Система ThermoBot розроблена інженерам з Брюссельського вільного університету та інституту FEMTO-ST з Франції під керівництвом Франка Піньян Басуальдо.

Вона дозволяє дуже точно управляти положенням, швидкістю і орієнтацією мікрооб'єктів, що перебувають на межі води й повітря за допомогою інфрачервоного лазера та термокапіллярних потоків.

В основі методу лежить ефект виникнення термокапіллярних конвекційних потоків у воді через зміну величини поверхневої напруги при локальному нагріванні (так званий ефект Марангони).

Читайте також: Руки роботів наділили чутливими «подушечками пальців»

Промінь лазера прямує у задані точки поблизу об'єкта і генерує у цих точках локальні потоки рідини, які приводять об'єкт у рух. Змінюючи потужність лазера, тривалість нагрівання і положення точки нагрівання щодо об'єкта можна задавати напрямок і швидкість його руху, а швидкі перемикання променя між декількома точками нагрівання дозволяють керувати рухом у заданій траєкторії відразу декількома мікрооб'єктами водночас. Окрім того, за допомогою ThermoBot можливо здійснювати операції з мікрозбірки мініатюрних пристроїв.

Як повідомляв Укрінформ, норвезька компанія Eelume Subsea Intervention представила робота Eelume, який автономно може утримувати трубопроводи під водою.