Індія відправила на орбіту найлегший у світі супутник

Індійська організація космічних досліджень успішно запустила розроблений і спроектований студентами супутник, який може поміститися на долоні, що зміцнило репутацію країни в області технологій мініатюрного дизайну.

Про це повідомляє Naked Science.

"За словами студентів приватної індійської компанії Space Kidz, 10-сантиметровий супутник кубічної форми, названий Kalamsat V2, важить всього 1,2 кілограма", - йдеться в повідомленні.

Космічний апарат був запущений з космічного центру Sriharikota на півдні штату Андхра-Прадеш, що на борту ракети-носія PSLV-C44, вартість якої становить понад 28 мільйонів доларів.

З успішним запуском вчених вже привітав прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді (Narendra Modi).

За словами генерального директора і засновника Space Kidz India Шріматі Кесана (Srimathy Kesan), вартість Kalamsat V2 склала 16 900 доларів, а на його створення пішло всього шість днів. Космічний апарат буде служити супутником зв'язку для радіопередач, використовуваних аматорами в рамках некомерційної діяльності.

Читайте також: У США готуються запустити ракету, надруковану на 3D-принтері

Зазначається, що в якості основного корисного навантаження, крім Kalamsat V2, з допомогою ракети-носія на орбіту був виведений 740-кілограмовий індійський супутник спостереження Microsat-R, який буде використовуватися для фотографій Землі у високій якості в оборонних цілях.

Перший космічний запуск ІSRO у цьому році, який став успішним, підтвердив репутацію Індії в якості надійного і недорогого варіанту для дослідження космосу. У 2017 році індійські вчені запустили рекордні 104 супутника в рамках однієї місії. У тому ж році в США з допомогою ракети NASA Terrier Orion був запущений ще більш маленький супутник вагою всього 64 грама, — розроблений тією ж групою студентів, проте він так і не зміг вийти на орбіту.