Кіберполіція попередила українців про новий комп'ютерний вірус

Департамент кіберполіції Національної поліції України опублікувала інструкцію для користувачів щодо перевірки операційної системи на наявність вірусу DarkComet.

Інструкцію оприлюднили у Facebook.

"Рекомендуємо перевірити вашу операційну систему на наявність вірусу DarkComet. Для цього необхідно: відкрити командний рядок: затиснути клавішу "Windows" на клавіатурі, потім клавішу "R". Запуститься вікно "виконати", в якому наберіть "cmd" і натисніть ENTER або кнопку OK. Далі, у відкритому командному рядку введіть команду "netstat -nao" і натисніть ENTER. Ви побачите список з’єднань, серед яких вам потрібно знайти з’єднання з хостом 193.53.83.233 та портом 1604 або 81",  -  йдеться у повідомленні.

У разі, якщо користувач знайде з’єднання із зазначеною ІР адресою, у поліції рекомендують зв’язатись із ними через форму зворотнього звязку.

Читайте також: Іран заявляє, що Ізраїль здійснює кібератаку на його комунікації

Крім того, при використанні комп’ютерів у кіберполіції радять:

  • не працювати та не запускати програми під обліковим записом адміністратора системи;
  • відмовитись від програмного забезпечення або його оновлення, що потребує додавання у "список виключення" систем захисту комп’ютера;
  • оновити антивірусне програмне забезпечення та запустити повне сканування системи та зовнішніх носіїв інформації.

У разі отримання тривоги від системи захисту комп’ютера (антивіруса, фаєрволу тощо) не слід перешкоджати діям за замовчуванням антивірусу чи відключати автоматичні оновлення.

Читайте також: У Дніпрі створили перший регіональний центр кібербезпеки СБУ

Також правоохоронці рекомендують оновлювати програмне забезпечення та додатково перевіряти його на авторитетних ресурсах, призначених для аналізу підозрілих файлів.