Учені зафіксували дивні "звуки" між Сатурном і його супутником

Відео

Нові дані зонда Cassini з місії Grand Finale виявили плазмові хвилі, які утворюються від взаємодії між Сатурном і його супутником Енцеладом.

Зонд Cassini використовував свій інструмент радіоплазмової хвилі (RPWS) для захоплення звуків плазмових хвиль, які рухаються між Сатурном і Енцеладом, пише Science Alert

Один із авторів дослідження, експерт із вивчення планет Алі Сулейман з Університету Айови пояснює: "Енцелад діє як маленький генератор електромагнітних хвиль. Сатурн відповідає на випромінювання, утворене рухом Енцелада, хвилями, які утворюються в плазмосфері навколо планети і її кілець".

Вільні електрони та іони в частках плазми прискорюються і випромінюють електромагнітні хвилі, рухаючись уздовж ліній магнітного поля. Вчені називають ці хвилі  плазмовими. Зустрічне випромінювання Енцелада змушує частинки коливатися і сворювати трохи сильніше випромінювання.

Насправді в космосі немає реального звуку і радіохвилі не можуть звучати. Вони являють собою форму електромагнітного випромінювання. Але вчені можуть перетворити ці хвилі на звукові за допомогою радіотехнологій, які  використовуються для зв'язку на Землі.