Зонд Cassini вийшов на "смертельний стрибок"

Міжнародний космічний корабель Cassini, який досліджує Сатурн та його супутники, вийшов на траєкторію, яка приведе його до знищення наприкінці цього тижня.

У понеділок зонд пролетів біля Титана - гігантського супутника Сатурна. Ця "зустріч" з Титаном надасть йому гравітаційний поштовх, який спрямує корабель в атмосферу планети-гіганта, повідомляє ВВС Україна.

"Тепер ніщо не зможе зупинити "смертельний стрибок" зонда в атмосферу Сатурна у п'ятницю: Cassini розірве на шматки", - йдеться в публікації.

Його компоненти танутимуть і розсіються у газах планети.

Відколи зонд наблизився до Сатурна 13 років тому, він використовує гравітацію Титана (другого за величиною супутника в Сонячній системі), аби переміщатися у різні позиції, з яких можна вивчати планету та її неймовірні кільця.

Це була спритна стратегія, адже інакше Cassini довелося б запускати свій двигун і спалювати запаси палива щоразу, коли він хотів змінити напрямок руху.

Читайте також: Cassini перед смертю показала "ворота в пекло" на Сатурні

Зараз цей двигун практично зношений, і NASA не має наміру дозволити кораблю просто неконтрольовано дрейфувати навколо Сатурна. Його слід утилізувати правильно і повністю.

Останнє побачення зонда із Титаном агентство назвало "поцілунком на прощання".

"Cassini був у тривалих стосунках з "Титаном". Понад 10 років вони мали побачення майже щомісяця", - розповідає Ерл Майзе, проектний менеджер Cassini в Лабораторії реактивного руху NASA в Пасадені, штат Каліфорнія.

"Ця остання зустріч - щось на зразок щемливого прощання, але, як і протягом всієї місії, сила тяжіння Титана знову направить Cassini туди, куди нам це потрібно", - додає він.

Дослідження Титана - супутника діаметром 5 150 км - стало одним із найбільших успіхів місії Cassini.

2005 року зонд спрямував на його поверхню невеличкого робота на ім'я "Гюйгенс". Він зробив неперевершений знімок округлих каменів, згладжених течією рідкого метану.

З помаранчевого неба Титана йдуть вуглеводневі дощі й стікають у величезні моря в північних широтах.

Фото: NASA/JPL-CALTECH/SSI

Окрім останнього погляду на Титан, науковці хочуть отримати ще кілька знімків кілець Сатурна, а також його супутника Енцелада, перш ніж спрямувати космічний корабель на його драматичний шлях.

Очікується, що сигнал із Землею зникне у п'ятницю приблизно о 11:55 за Гринвічем (14:55 за Києвом).