Держдумі пропонують заборонити обхід інтернет-блокувань

На розгляд Держдуми Росії внесли законопроект, що вводить заборону на використання технологій обходу блокувань сайтів.

Документ, підготований депутатами Максимом Кудрявцевим ("Єдина Росія"), Миколою Рижаком("Справедлива Росія") і Олександром Ющенком (КПРФ), розміщений у базі даних Держдуми.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що система блокувань, яка існує у Росії впродовж останніх кількох років, є "недостатньо ефективною". Ефективності блокувань, зокрема, заважає "можливість виявити посилання на заблоковані ресурси у результатах пошукових видач" та "можливість використати технології, що дають можливість отримати доступ до заблокованих інформаційних ресурсів".

Законопроект пропонує встановити заборону на використання на території РФ "інформаційно-телекомунікаційних мереж, інформаційних систем та програм для ЕОМ для отримання доступу до інформаційних ресурсів, у тому числі сайтів або сторінок сайтів у мережі Інтернет, доступ до яких на території РФ є обмеженим".

Російські депутати пропонують обмежувати доступ до "інформаційних ресурсів", які надають доступ до технологій щодо обходу блокувань. Пошукові системи, йдеться у законопроекті, зобов'язані будуть припиняти на території Росії видачу посилань на заблоковані у РФ інформаційні ресурси.

З-під дії законопроекту пропонується вивести "власників інформаційно-телекомунікаційних мереж, інформаційних систем або програм для ЕОМ, які можуть використовуватися на території РФ для обходу обмеження доступу", якщо можливість "обходу блокувань" вони надають лише своїм співробітникам.