Акціонери хочуть усунути Цукерберга від управління Facebook

Акціонери Facebook закликають компанію виключити Марка Цукерберга з ради директорів.

Про це повідомляє ITC з посиланням на VentureBeat.

За підсумками останнього кварталу і всього 2016 року компанія Facebook показала вражаюче зростання виручки і чистого прибутку. Здавалося б, акціонери вже точно повинні бути задоволені результатами роботи компанії в цілому та її голови Марка Цукерберга зокрема. Тим не менш, знайшлося кілька впливових акціонерів, які прагнуть виключити Цукерберга з ради директорів компанії.

Вони твердо переконані, що незалежна людина краще впорається з цією роллю, "забезпечивши потрібний контроль за керівництвом компанії, поліпшивши корпоративне управління та затвердивши більш ясний план дій для акціонерів".

За виключення Цукерберга з керуючої ради директорів компанії виступає група інвесторів, які є членами правозахисної громадської організації SumOfUs. Сама організація позиціонує себе як інтернет-співтовариство, яке впливає на світові корпорації з метою їх залучення до відповідальності за низкою глобальних проблем, включаючи глобальні зміни клімату, порушення прав працюючих, дискримінація в різних її проявах, порушення прав людини, корупцію і корпоративне захоплення влади.

У Facebook відмовилися від коментарів по даній пропозиції, але ймовірно компанія опублікує офіційну заяву одночасно з поданням звіту у Комісію з цінних паперів і біржових операцій США в квітні. Це звичайна практика при обробці звернень акціонерів.

Подача цієї пропозиції пов'язана з невдоволенням акціонерів новою структурою акціонерного капіталу компанії, затвердженої в минулому році. На думку незадоволених інвесторів, прийняті зміни призвели до явного зміщення балансу сили на користь Цукерберга.

В ході червневого зборів учасників попросили проголосувати за випуск акцій класу C, щоб Цукерберг міг зберегти контроль над компанією. Голосування пройшло успішно, але один з інвесторів досі оскаржує це рішення в суді, вважаючи його незаконним.

План виник після того, як у 2015 році Марк Цукерберг пообіцяв пожертвувати 99% акційFacebook, що належать йому та його дружині Прісциллі Чан, на "поліпшення світу". Випуск акцій класу C був необхідний, щоб допомогти Цукербергу в досягненні його довгострокових цілей і в той же час надихнути залишитися в компанії якомога довше.

Мабуь, SumOfUs турбують можливі негативні наслідки, а точніше потенційне зниження вартості акцій через те, що занадто багато свого робочого часу Марк Цукерберг проводить поза компанією.

Ліза Ліндслей, що консультує SumOfUs з питань фондового та облігаційного ринків, визнає, що прийняти цю пропозицію на майбутніх щорічних зборах акціонерів буде вельми складно.

Ця резолюція, як і більшість подібних резолюцій акціонерів, носить рекомендаційний характер. Навіть якщо 99% акціонерів проголосують за документ, рада юридично не зобов'язана виконувати його. Заявники розраховують на самих компетентних членів ради, які розуміють, що "нерозумно ігнорувати інтереси інвесторів, які вони відстоюють".