Сущенко став лауреатом премії НСЖУ за захист свободи слова

Журналісту Укрінформу Роману Сущенку присуджено цьогорічну премію за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі щодо оголошення імені лауреата Національної премії за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка повідомив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Читайте також: Консули, захисники і родичі Сущенка відстежують процес його етапування

"Одноголосно журі НСЖУ визнає цьогорічним лауреатом журналіста, нашого колегу Романа Сущенка. Роман є мужнім українським журналістом, він задає приклад, і він на сьогодні є прикладом мужності і прикладом українського журналіста, який не кориться тим обставинам, і його листи, його роботи є прикладом для нас і для міжнародних журналістів", - сказав Томіленко.

Зокрема, він наголосив, що НСЖУ постійно тримає зв'язок з Міжнародною федерацією журналістів і з представництвом ОБСЄ з питань свободи медіа. "Однозначно є підтримка Романа, є вимоги звільнити його із в'язниці", - додав він. 

Зокрема, премію з рук Томіленка отримала донька журналіста Юлія Сущенко.

"Хочу подякувати від імені родини, від імені батька за цю нагороду. За першої ж можливості ми цю новину йому передамо, оскільки він зараз знаходиться в процесі етапування до колонії, тому ні родина, ні консули, ні адвокати поки що не знають точного місця його знаходження. Але як тільки це стане відомо, обов'язково йому про це розповімо і я впевнена, що йому буде приємно, і це підніме його дух, і допоможе йому і далі боротися", - сказала Юлія Сущенко. 

Як відомо, Національна журналістська премія за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка заснована у 2012 році НСЖУ для заохочення та нагородження осіб та організацій, які досягли успіхів та суспільного визнання у сфері відстоювання права на свободу слова, боротьбі за високі професійні журналістські стандарти. Премія присуджується до дня народження Ігоря Лубченка - багаторічного голови НЖСУ, відомого журналіста та редактора. 

Серед лауреатів премії минулих років - Володимир Мостовий, Олександр Бриж, Микола Семена, Валерій Макеєв та інші відомі діячі медійної сфери.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення "законним".

8 жовтня стало відомо про етапування Романа Сущенка до місця відбування покарання.