Кращий матч сезону

Аналітика

«Динамо» і «Шахтар» подарували епічну битву в чвертьфіналі Кубка України.

Чвертьфінальний матч КУ в Харкові між «Шахтарем» і «Динамо» сміливо можна назвати кращим футбольним дійством цього сезону в України. Майстерність, інтрига, емоції  - усе це доповнили майже 30 тисяч глядачів і чудовий недільний вечір у Харкові. «Шахтар» здобув перемогу лише в серії післяматчевих пенальті 4:3, а основний і додатковий час завершились внічию 1:1.

Читайте також: «Шахтар» обіграв «Динамо» в чвертьфіналі Кубка України

Команда Паулу Фонсеки провалила перший тайм. «Шахтар» грав повільно в центрі поля і майже не використовував високий пресинг. Кияни моментами реально притискали суперника до їх карного майданчика. В перерві Фонсека випустив замість Алана Патріка зимового новачка – Соломона, а команда почала пресингувати динамівських захисників ще на їх половині поля. Як результат, помилка Кадара і гол Мораеса. «Шахтар» міг довести справу до перемоги ще у основні 90 хвилин, але вилучення Мораеса усе зіпсувало.

«Динамо» до перерви зіграло майже ідеально. Олександр Хацкевич зробив ставку на швидкі контратаки і фланги. Дуже сподобалась гра крайніх захисників Кендзьори і Миколенка, сильний тайм провели Гармаш, Сідклей і Шапаренко. Окремо відзначимо гру Шапаренка, який за підтримки Циганкова і Вербича, став найефективнішим півзахисником команди. Його переміщення і передачі постійно створювали гостроту біля воріт Пятова.

Після вилучень Гармаша і Мораеса малюнок гри обох команд зруйнувався, але футбол не став нудним. Кияни мали шанс не доводити справу до пенальті. Миколенко, Циганков і Вербич  залишались мобільними і в екстра-таймі, однак забити вирішальний м’яч їм так і не вдалося. В серії одинадцятиметрових на перший план вже вийшли досвід та нерви. Не дивно, що у найвідповідальніший момент Пятов зумів переграти молодих динамівців Миколенка і Шапелєва.

В цілому матч ще раз продемонстрував – наші гранди в порядку і весною ми побачимо класний футбол у їх виконанні. В чемпіонаті «Шахтар» і «Динамо» зіграють ще двічі, тому кияни матимуть шанс і реванш взяти, і в боротьбу за титул повернутися. Щоправда, кубкова битва в Харкові засвітила одну велику проблему у «Динамо». Команда Хацкевича втратила глибину складу. Бесєдін, Соль, Супряга, Че Че, Буено вже не помічники цього сезону. Русин, Андрієвський, Сидорчук втратили довіру тренерів. Дуелунд лікується.

Читайте також: Хацкевич: Денис Гармаш став антигероєм матчу "Шахтар" - "Динамо"

Вчора проти «Шахтаря» Хацкевич зробив лише одну заміну. Чому? А тому, що просто ніким було посилювати гру. В усякому разі так здалося тренерському штабу. Фактор короткої лави запасних може цілковито зіпсувати «Динамо» сезон. В такій ситуації Хацкевичу нічого не залишатиметься як дати шанс дублерам. Цитаїшвілі, Смирний, Алібеков вже давно чекають…

Святослав Василик, Київ