Перша вершина Еліни

Аналітика

Краща українська тенісистка зобов’язана розвинути свій успіх в Сінгапурі.

Еліна Світоліна досягнула найбільшого успіху у власній кар’єрі та в історії усього українського тенісу. Вона виграла Підсумковий турнір WTA в Сінгапурі, причому зробила це впевнено. П’ять  матчів – п’ять перемог над суперницями з топ-10. Востаннє так впевнено Підсумковий турнір виграла Серена Вільямс в 2013 році.

Додамо, що фінал проти Слоун Стівенс став для Світоліної 9-м переможним поспіль. Два останні роки українка взагалі не програє фінальні матчі і за два сезони виграла найбільше титулів у турі.

Читайте також: Світоліна вперше в кар'єрі виграла Підсумковий турнір WTA

Криза перед Сінгапуром

Нагадаємо, що на Підсумковий турнір Світоліна відібралась в останню мить. В неї не вірили ні експерти, ні букмекери, ні вболівальники. Влітку Еліна переживала серйозну ігрову та емоційну кризу, а восени вона взагалі програла три матчі з п’яти. За цей час вона встигла звільнити двох тренерів (Тьєррі Аскьона і Ніка Савіано) та вислухати безліч критики.

Багато хто вважав, що причина кризи у незадовільному фізичному стані тенісистки. Протягом 2018 року Еліна сильно схудла з метою модифікувати свою гру. За задумом жирову тканину мали замінити м’язи, але процес йшов повільніше ніж сподівались, і в багатьох матчах українці банально не вистачало сил і маси аби дотиснути суперниць.

За словами Світоліної, «вона й досі не може звикнути до свого тіла» і здавалось покращення форми в цьому році вже не буде. У Сінгапур українка їхала аутсайдером і це дало зворотній ефект. Без тиску і зайвих очікувань Еліна зуміла нарешті зіграти у своє задоволення і повернулася на звичний високий рівень.  

Читайте також: Світоліна: Я грала у чудовий теніс цього тижня

Впертість, обережність, витривалість

Перше враження від гри Світоліної на Підсумковому турнірі – експеримент зі схудненням почав давати результат. «Висушена» Еліна, мов елітний велогонщик на «Тур де Франс», вражала своєю витривалістю. У вирішальних геймах кожного матчу Світоліна краще рухалась і швидше реагувала ніж її суперниці. Її спаринг-партнер Енді Беттлз, який виконував у Сінгапурі роль тренера, як правило давав одну й ту саму пораду – вперто затягувати розіграші.

Крім того, на користь Еліни грала не лише втома фавориток, які активно виступали восени, але й повільне покриття корту в Сінгапурі. Воно було ідеальним для тактики українки – довгі розіграші м’яча з метою змусити суперницю помилитися. Захисний обережний теніс Світоліної у підсумку  приніс їй успіх. Вона майже не робила невимушених помилок, а покращена перша подача допомагали їй задавати потрібний темп і напрямок атаки.  

Читайте також: Еліна Світоліна взяла участь у фотосесії для чемпіонок WTA Finals

На черзі Grand Slam

Перемога на Підсумковому турнірі повинна додати Еліни впевненості у власних силах. Задум із трансформацією тіла, здається, виявився успішним і це має надихнути українку на підкорення нових вершин. А саме до перемоги на турнірах Grand Slam, де вона поки що не підіймалась вище чвертьфіналу.

В минулому році Підсумковий турнір виграла Каролін Возняцкі, а через два місяці вона вперше стала чемпіонкою Australian Open-2018. Чому б Світоліній не повторити цей шлях? Звичайно, за умови, що Еліна й надалі вдосконалюватиме свій теніс. Зокрема, попрацює над більш атакуючою манерою гри на швидких покриттях і визначиться з новим тренером.

Взагалі найближчі п’ять років буде неймовірно цікаво слідкувати за українським жіночим тенісом. Адже крім елітного бійця Світоліної у нас зростають ще мінімум дві потенційні зірки світового масштабу – Марта Костюк і Даяна Ястремська. Хтозна, можливо одного чудового дня ми станемо свідками суто українського фіналу на «Ролан Гаррос» чи Вімблдоні.

Святослав Василик, Київ