Як «Динамо» пройти «Аякс»?

Віце-чемпіон Голландії цілком зручний суперник для команди Олександра Хацкевича.

«Аякс» (Амстердам, Нідерланди) – «Динамо» (Київ, Україна). Ліга чемпіонів. Кваліфікація. Перший матч раунду плей-офф. 22 серпня. 22:00. Амстердам. «Йоган Кройфф Арена». Арбітр: Клеман Тюрпен (Франція). Пряма трансляція на телеканалі «Футбол 2».

Якщо зважати на якість атакуючого футболу та імена, то саме «Аякс» фаворит протистояння з «Динамо». Про що говорити, коли склад амстердамців  у 3,5 рази дорожчий за динамівський – майже 230 млн євро проти 67,2 млн у киян. У Олександра Хацкевича сьогодні немає таких потенційних зірок, як захисник Маттійс де Лігт (40 млн євро) чи атакуючі півзахисники Хакім Зієш (25 млн євро) і Давид Нерес (20 млн євро). Відсутні у «Динамо» і такі досвідчені виконавці, як Дейлі Блінд, Душан Тадич чи знаменитий нападник Клаас-Ян Хунтелаар.

Читайте також: Букмекери дали прогноз на матч Аякс - Динамо

На папері шанси на користь «Аякса», однак «Динамо» цілком до снаги пройти далі. У Хацкевича зараз все працює. Він награв оптимальний склад, знайшов діючу модель, а лідери – Вербич, Циганков, Гармаш і Кадар набрали пристойну форму. Навіть Бесєдін забив такий потрібний м’яч «Славії». Нарешті, команді вперто щастить. Звичайно, спортивна вдача – річ примхлива, може відвернутися у найнеобхідніший момент, але вже сам факт обнадійливий. Не даремно кажуть, вдача любить сильних.   

Очевидний фактор на користь «Динамо» - це атакуючий стиль гри «Аякса». Команда Еріка тен Хага атакує багато, півзахисники полюбляють ризиковані передачі, а «зірочки» Френкі де Йонг, Зієш, Нерес інколи не обтяжують себе відбором м’яча і пресингом. У голландців є проблеми в захисті і для контратак киян він зручна мішень. Одним словом, якщо динамівці надійно зіграють в обороні (насамперед, Бойко, Бурда і Кадар), то матимуть не один шанс в контргрі.

Читайте також: Експерт розповів голландцям, що Кендзьора - слабка ланка в захисті "Динамо"

До речі, розхвалений напад «Аякса» нині не такий вже і грізний. Усього два голи в двох матчах чемпіонату Голландії. При цьому, 35-річний Хунтелаар розгубив багато зі своїх чеснот результативного форварда. Не в кращій формі наразі й інші ветерани – Блінд і Тадич. А проблеми суперника – це наші переваги.

Щодо мотивації, то її не бракуватиме кожному з суперників. Крім фінансового стимулу (майже 40 млн євро за вихід у груповий турнір),  «Динамо» прагне повернутися в ЛЧ після невдачі в минулому сезоні з метою «засвітити» в Європі своїх лідерів. З Лігою чемпіонів сезон для Вербича, Циганкова, Бурди, Буяльського, Бесєдіна та інших матиме зовсім інший рівень віддачі.

Святослав Василик, Київ