Калмикова розповіла, як призначаються виплати ₴15 мільйонів за загибель захисника України

Виплати 15 млн грн за загибель захисника України відбуваються згідно з чинним законодавством. Після змін у законодавстві збільшилось коло осіб, які мають право на отримання виплат у зв'язку із загибеллю військового, який брав участь у захисті Батьківщини.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомила заступниця міністра оборони Наталя Калмикова під час години запитань до уряду у Верховній Раді.

«Виплати 15 мільйонів відбуваються так, як і відбувались, як визначено постановою КМУ і так, як внесено за вашою правкою в законодавство України. Порядок виплат, суми виплат залежать від того, яка кількість родичів претендує на цю суму. Заява подається, і Міністерство оборони опрацьовує на рівні комісії список тих документів, які подали заявники, залежно від того, батьки, дружина, діти, до речі, були внесені зміни в закон, який визначає, що виплату мають отримувати і ненароджені діти, і онуки за відсутності батьків, тощо. Зараз дещо збільшилось коло людей, які мають право на отримання виплат по загибелі особи, що брала участь у захисті Батьківщини. Після отримання всіх документів і проходження комісій призначаються виплати. Три мільйони гривень виплачуються у перший місяць рівними частинами між усіма особами, які визначені отримувачами цієї виплати. Далі виплати розподіляються рівномірно упродовж 40 місяців», - пояснила Калмикова.

Читайте також: Наталія Калмикова, заступниця міністра оборони України

Як повідомляв Укрінформ, 23 грудня 2023 року Верховна Рада ухвалила Закон щодо вдосконалення правового регулювання правовідносин, пов'язаних із призначенням, отриманням одноразової грошової допомоги та наданням пільг деяким категоріям осіб.