Лубінець прокоментував інформацію про «тимчасовий відступ» України від Конвенції з прав людини

Заява України, подана до Ради Європи, стосувалася часткового скасування запроваджених раніше обмежень щодо виконання низки пунктів Конвенції про захист прав і свобод людини.

Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець поінформував у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Нещодавно в одному з медіа з’явилася інформація, що Україна подала до Ради Європи заяву про частковий відступ від дотримання Європейської Конвенції про захист прав і свобод людини. Це викликало резонанс як серед ЗМІ, так і в суспільстві. Але інформація була подана викривлено! Йдеться не про обмеження прав людини, а про часткове скасування обмежень, які були застосовані раніше! Про це зазначається на офіційному сайті Ради Європи. Тобто обмеження Україна подавала ще до цього, а наразі вони не застосовуються», - зазначив омбудсмен.

За його словами, Україна подала таку заяву щодо відступу від зобов’язань Конвенції з прав людини уперше у 2015 році, тоді народні депутати України проголосували за відповідну постанову.

«Йшлося про те, що відступ України від цих зобов’язань залишатиметься чинним до «повного припинення збройної агресії РФ». Наразі ж при кожному продовженні воєнного стану – Україна знову надсилає таку заяву до Ради Європи. Тобто це робиться систематично Міністерством юстиції України й такий крок – вимушений через воєнний стан», - пояснив уповноважений ВР.

Він запевнив, що при цьому на міжнародний імідж України це ніяк не впливає.

Читайте також: ЄС розуміє причини ускладнень із дотриманням універсальних прав в Україні - Стано

«А в останній новині на сайті Ради Європи йдеться про те, що частково знімають заходи відступу від Конвенції. Тобто скасовують раніше подані обмеження», - заявив Лубінець.

Як повідомлялося, Постійне представництво України при Раді Європи передало генеральному секретарю РЄ оновлену інформацію щодо відступу від зобов'язань, узятих відповідно до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, у зв'язку з воєнним станом.