Україна повернулась до Альянсу незалежних пресрад Європи після виключення росіян

Комісія з журналістської етики повернулася в Альянс незалежних пресрад Європи (AIPCE) після того, як з нього виключили російську Громадську колегію зі скарг на пресу.

Про це розповіла член Комісії з журналістської етики Тетяна Лебедєва під час Міжнародної конференції з медіаграмотності та саморегулювання медіа, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми єдина організація з України, яка входить до Альянсу незалежних пресрад Європи. 2022 року Комісія з журналістської етики просила виключити так звану російську «Общественную коллегию по жалобам на прессу» з альянсу через те, що вона не відповідає ані статуту, ані місії альянсу. Ми демонстративно залишили альянс, а за нами вийшли й представники десятьох країн. У грудні 2023 року альянс таки виключив цю російську колегію, яка ніяк не реагувала на те, що відбувається у російських медіа, і ми повернулися до альянсу», – сказала Лебедєва.

Читайте також: У МКІП провели перше засідання комітету з реалізації кампанії Ради Європи «Журналісти мають значення»

Як повідомлялося, КЖЕ оголосила про припинення свого членства в Альянсі незалежних пресрад Європи, оскільки до нього входила російська Громадська колегія зі скарг на пресу. За результатами розгляду скарги КЖЕ на загальних зборах Альянсу 21 жовтня 2022 р. щодо виведення з його складу цієї колегії таке рішення не набрало достатньої кількості голосів.

Вірменія, Данія, Естонія, Фінляндія, Грузія, Ірландія, Молдова, Норвегія та Швеція підтримали позицію української КЖЕ.