Львівські хірурги врятували немовля із вадою легень

Фото

Спеціалісти дитячої лікарні святого Миколая виконали торакоскопічну операцію на восьмий день життя немовляти, видаливши частину хворої легені.

Про це у Фейсбуці повідомляє Перше медоб’єднання Львова, передає Укрінформ.

Львівські хірурги врятували новонароджену дівчинку, яка будь-якої миті могла померти через вроджену ваду легень. Унікальну операцію спеціалісти дитячої лікарні виконали лише через три маленькі проколи на восьмий день життя немовляти.

Як повідомляють медики, Соломійка - вже четверта дитина у родині Матюшків. Ще в період вагітності - на 20-му тижні - батьки дізналися, що у малечі проблеми зі здоров’ям. Під час планового УЗД медики запідозрили ваду легень, зібрали пренатальний консиліум та попередньо встановили діагноз. Він звучить так: кістозно-аденоматозна мальформація легень. Це означає, що ліва легеня ще не народженої крихітки замість здорових тканин вкрилася кістами - патологічними порожнинами, які заповнені рідиною.

«Допоки дитина була в утробі матері, ці утворення - кісти, були «спокійними», тому що тоді легені ще не дихали. Але як тільки немовля з’являється на світ, орган починає працювати і кісти теж стають активними. Це і є головною проблемою», - пояснив керівник Центру хірургії Андрій Дворакевич.

Читайте також: Львівські хірурги видалили пухлину всередині кістки шестирічного хлопчика

Коли дитина ще була в утробі, лікарі вже тоді склали детальну «карту порятунку». Коли ж дівчинка народилась, її одразу обстежили, провели рентгенографію і КТ та підтвердили попередньо встановлений діагноз. Ліва легеня не дихала, через що в органі не виконувалась функція газообміну.

Зазвичай, малюків із кістозно-аденоматозною мальформацією легень оперують на восьмому місяці життя. Однак у Соломії часу підрости та набратися сил перед операцією - не було. З першим вдихом дитини новоутвори в легені збільшувались із блискавичною швидкістю та вже почали тиснути на серце, трахею, нерви та бронхи немовляти. Без операції дитина могла раптово померти будь-якої миті.

Втручання хірурги наважились виконати торакоскопічно - через три маленькі проколи по 3 і 5 міліметрів. Такий метод вважається золотим стандартом передових клінік світу. Він складніший для хірурга, але легший для дитини - менш травматичний та безпечніший під час втручання та в післяопераційному періоді.

Читайте також: У Львові хірурги вперше провели операцію на відкритому серці за технологією Феррацці

«Тож спеціалісти через невеличкі проколи - без розрізання грудної клітини - видалили нижню хвору половинку легені Соломійки. Раніше такі операції виконувались відкрито: хірургам доводилося робити великий розріз, а це має свої негативні наслідки для немовляти - призводить до деформації грудної клітки і хребта. Операція минула успішно і тепер Соломійка повністю здорова. Вона вже повернулася додому, де на неї чекали її сестрички та братик», - додали у медзакладі.

Як повідомляв Укрінформ, у Львові робот Da Vinci прооперував першу дитину з онкопатологією.

Фото: Перше медоб'єднання Львова, Facebook