Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 11

Реєстр збитків унаслідок російської агресії починає приймати перші заяви. Інформацію про знищене майно можна буде подати через «Дію».

У випуску:

  • Реєстр збитків від агресії РФ починає приймати перші заяви вже у квітні
  • Інформацію до міжнародного Реєстру збитків про знищене майно можна буде подати через «Дію»
  • Україна отримає €100 мільйонів за проєктом «HOME. Компенсація за знищене майно»
  • У кадровому резерві держслужби для відновлення деокупованих територій - 2217 осіб
  • На національний мультипредметний тест тепер можна зареєструватися через «Дію»
  • Як оперативно отримувати необхідні дозволи для забезпечення медичної допомоги на передовій
  • В Україні запрацювала Єдина ветеранська гаряча лінія
  • ЮНЕСКО ухвалило програму надзвичайної допомоги Україні
  • В межах «Зроблено в Україні» Сумщина отримає понад ₴1 млрд
  • Українські підприємці зможуть оформлювати посилки за кордон на сайті Укрпошти безплатно
  • Поїзд Прага-Чоп здійснив перший рейс
  • В Україні заблокують ворожі YouTube-ресурси - Центр протидії дезінформації

ДОПОМОГА УКРАЇНЦЯМ

2 квітня 2024 року RD4U (Реєстр збитків від російської агресії) офіційно відкриває процес подання заяв щодо відшкодування завданої шкоди, збитків або травм, спричинених російською агресією проти України.

 Історичне відкриття та презентація відбудуться у Гаазі в рамках міністерської конференції «Відновлення справедливості для України» за присутності генсекретаря Ради Європи Марії Пейчинович Бурич, керівників міжнародних організацій і топпосадовців з понад 60 держав.

До міжнародного Реєстру збитків інформацію про знищене майно можна буде подати через «Дію». На першому етапі надсилаються заяви про пошкоджене та знищене житлове нерухоме майно, якщо є Акт про обстеження від місцевої влади. Надалі послугу планується розширити, щоб громадяни могли подавати через «Дію» заяви про шкоду життю, здоровʼю, випадки тортур та сексуальне насильство, а ще буде додана можливість подавати заяви про відшкодування збитків для бізнесу.

Україна отримає €100 мільйонів за проєктом «HOME. Компенсація за знищене майно». Житловий сектор залишається одним із найбільш постраждалих внаслідок війни – загальні збитки оцінюються майже у 50 млрд доларів США. Ефективна реалізація проєкту HOME допоможе Уряду надавати необхідну допомогу громадянам, домівки яких було зруйновано або пошкоджено внаслідок бойових дій. У рамках проєкту передбачено надання компенсації за понад 2000 житлових сертифікатів, що дозволить близько 5700 українцям отримати компенсацію за знищене житло. Новий проєкт для України дозволить громадянам, які отримали компенсації за знищені домівки, якнайшвидше повернутись до звичного життя.

У квітні цього року в Україні стартує пілотний проєкт із підготовки кадрів управлінської ланки для деокупованих територій. До кадрового резерву працівників державної служби для деокупованих територій зареєстровано 2423 анкети претендентів, із них 2217 вже зараховані.

За допомогою мобільного застосунку «Дія» можна зареєструватися на національний мультипредметний тест. Для цього абітурієнту потрібно мати ID-картку чи закордонний паспорт у «Дії», а також активувати «Дія.Підпис». 

Ще в «Дії» можна подати декларацію, що дозволяє медичну практику на передовій. Ця процедура тепер займає кілька хвилин, що дасть можливість військовим частинам ефективно й оперативно отримувати необхідні дозволи для забезпечення медичної допомоги на передовій.

Ухвалений Закон про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист дасть змогу вдосконалити механізми щодо забезпечення деяких прав поліцейських і військовослужбовців, зокрема на інформацію, медзабезпечення, відпустки, а також інших питань, пов’язаних із соцзабезпеченням військовослужбовців і поліцейських.

Водночас в Україні запрацювала Єдина ветеранська гаряча лінія. Консультації з нагальних питань ветеранам, членам їхніх сімей та родинам полеглих воїнів надаватимуть кваліфіковані фахівці. Наразі Єдина ветеранська лінія працює у тестовому режимі. Отримати консультацію можна щодня з 08:00 до 20:00, зателефонувавши за номером: 0 800 505 217.

ЮНЕСКО ухвалило програму надзвичайної допомоги Україні. Відтепер генеральний директор ЮНЕСКО здійснюватиме активний моніторинг ситуації в Україні в її міжнародно визнаних кордонах з метою забезпечення безпосередньої участі у заходах відновлення України в рамках мандата організації. Зокрема, моніторингу підлягатиме ситуація, що скалася після підриву Росією дамби Каховської ГЕС. Має бути зроблена підготовка плану дій з подолання негативних наслідків для навколишнього середовища у зв’язку з цим екоцидом.

У двох тергромадах Харківщини відкрили Центри життєстійкості – за моделлю "Життєстійкість+", орієнтованою на допомогу сім'ям, повідомили у Представництві ЮНІСЕФ в Україні. Центри життєстійкості забезпечуватимуть психосоціальну підтримку, послуги із соцсупроводу, кризового втручання, розв’язання конфліктів, підтримку ветеранів. Додатково центри пропонуватимуть різноманітні послуги, як-от денний догляд за дітьми з інвалідністю. Створення та функціонування центрів стали можливими завдяки фінансовій підтримці Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через Німецький державний банк розвитку KfW.

Читайте також: Відбудова України - 2024

А в Херсоні, завдяки грантовій підтримці House of Europe, реалізували проєкт «Арт-укриття «Незламна бібліотека».

Другий сезон бізнес-акселератора для жінок «Відважна», на якому жінки отримають підтримку для масштабування власної справи, запустило Мінцифри. «Щоб надати ще більше можливостей підприємницям для створення та масштабування власної справи, мережа центрів «Дія.Бізнес» за підтримки USAID та Visa запускають новий сезон проєкту «Відважна». Це бізнес-акселератор для українок, які планують започаткувати власну справу або потребують підтримки в розвитку дійсного мікро- чи малого бізнесу», - повідомила пресслужба міністерства.

На Сумщині відкрито перший регіональний офіс платформи «Зроблено в Україні», орієнтований на мікро- та малий бізнес. «Цього року в межах «Зроблено в Україні» Сумщина отримає понад ₴1 млрд», - повідомила пресслужба ОП.

За 2-3 місяці українські підприємці зможуть оформлювати посилки за кордон на сайті Укрпошти безплатно, повідомив гендиректор компанії Ігор Смілянський. «Як тільки Кабмін оновить постанови, всі юридичні особи зможуть абсолютно офіційно оформити посилки за 1-2 хвилини на сайті Укрпошта. Без будь-яких зайвих формальностей, самостійно, без брокера та абсолютно безкоштовно», - наголосив Смілянський.

Для кращого пересування українців запустили новий міжнародний рейс між Прагою та Чопом. Він поєднав нічним сполученням столицю Чехії, словацький Кошице та український Чоп.

Центр протидії дезінформації спільно з СБУ виявили та заблокують пов’язані з підсанкційними телеканалами YouTube-ресурси. Ви можете ознайомитись на сайті ЦПД з переліком інформаційних каналів, які поширювали ворожу пропаганду.