Ціни на продукти для армії не будуть вищими, ніж у супермаркетах - Жумаділов

Державний оператор тилу встановив справедливі граничні ціни на всі продукти харчування, які закуповуються для потреб ЗСУ, і вони не будуть вищими за ціни у супермаркетах.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» заявив гендиректор ДП «Державний оператор тилу» Арсен Жумаділов, передає кореспондент Укрінформу.

«Нами були встановлені справедливі граничні ціни на всі продукти харчування, які входять у каталог, за яким закуповуються комплекти для наших військовослужбовців. Якщо раніше такі граничні ціни встановлювались по деяких найбільш ходових позиціях за цінами вищими, ніж у супермаркетах, то нами була поставлена мета, щоб ті ціни, які у нашому каталозі, не перевищували те, що в супермаркетах. Передбачений механізм, і він буде застосований, щодо зниження цін у разі такого зниження в супермаркетах», - повідомив Жумаділов.

За його словами, яйця перед Великоднем дешевшають у торговельних мережах та на ринку, і це так само відобразять у контрактах, щоб постачальники відвантажували продукцію за цінами, які не перевищують ті, що у супермаркетах.

Читайте також: У Міноборони обговорили організацію поставок харчування для армії

Жумаділов зауважив, що відмінності у контрактах стосуються тієї частини, де зазначається, яким чином розцінюється продукція і як відслідковуються і відображаються ціни з урахування ситуації на ринку.

«У нас не може бути такої ситуації, що гречка в супермаркетах вже по 25 грн, а по контрактах Міноборони вона ще поставляється по 50 грн», - пояснив очільник ДОТ.

Крім того, розпочинається збір заявок від усіх військових частин, які харчі вони замовляють.

«Раніше військові частини такі заявки подавали напряму до постачальників, і тут, у центрі, ніхто не розумів, що було дійсно замовлено і що має поїхати. Коли ти намагаєшся потім перевірити, чи дійсно все було доставлено в тому асортименті... і в тому обсязі, як було замовлено, то ти не можеш цього перевірити. Зараз ми це починаємо робити вже буквально в ці дні. Ми точно розуміємо, коли до нас дійдуть акти та рахунки, за що саме ми платимо і чому», - пояснив Жумаділов.

Читайте також: У Міноборони повідомили про початок створення наглядової ради Держоператора тилу

Крім того, з’явиться інформація, що найбільше замовляють у війську, яка сезонність такого замовлення. Це важливо, оскільки на наступні квартали будуть змінені закупівельні стратегії щодо харчування і виокремлені найбільш вагомі у грошовому еквіваленті позиції з тим, щоб їх напряму контрактувати у виробників, сказав Жумаділов.

Як повідомляв Укрінформ, за три місяці роботи Державний оператор тилу уклав 87 договорів на суму 12 млрд грн.