Литва планує провести реабілітацію 1200 українців, постраждалих від війни - Кондратюк

Фото

Литви готова прийняти 400 українців на лікування та забезпечити реабілітацію 1200 наших громадян, які постраждали від збройної агресії Росії.

Про це повідомила заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Медична система Литви готова приймати більше українців та задовольняти всі заявки на реабілітацію. Про це ми говорили з міністром охорони здоров’я Литви Арунасом Дулкісом на зустрічі у Вільнюсі», – поінформувала вона.

За словами Кондратюк, міністр розповів, що МОЗ Литви спільно з МЗС планують до реалізації проєкт створення реабілітаційних центрів в Україні.

Віцеспікерка подякувала Литві за прийом на лікування та реабілітацію українців, ветеранів і ветеранок. За її словами, у 2023 році у лікувальних закладах країни реабілітацію пройшов 81 українець, який постраждав від збройної агресії РФ.

«Заплановане подальше лікування для 400 осіб та реабілітація для 1200 осіб», – повідомила Кондратюк.

Вона наголосила, що Україна потребує підтримки Литви в підготовці більшої кількості реабілітологів та в розробці програм психологічної підтримки, особливо для дітей. «Кожне врятоване життя є важливим кроком до перемоги України у війні. Допомога, яку надає МОЗ Литви, наближає нас до цього дня», – підсумувала заступниця голови ВР.

Читайте також: Литва адвокатує відкриття українських шкіл у країнах Європи - Кондратюк

Як повідомляв Укрінформ, за даними опитування, проведеного в 2023 році Вільнюським офісом Міжнародної організації з міграції (IOM Lietuva), 75% українських біженців, які перебувають в Литві, планують повернутися на Батьківщину, коли це буде безпечно, а близько 17% ще не визначилися.

Фото: Олена Кондратюк, Фейсбук