Сім'я Степаненків отримала від Італії «медаль опору українського народу»

Фото, відео

Наталія та Яна Степаненки, які втратили ноги внаслідок ракетного обстрілу вокзалу в Краматорську 8 квітня 2022 року, отримали в Римі "медаль опору українського народу" від італійського уряду.

Про це повідомляє у Фейсбуці Перше медичне об’єднання Львова, передає Укрінформ.

«Одну з перших «медалей опору українського народу» отримала сімʼя Степаненків. Їх для цього запросили до Риму, де сьогодні (22 лютого - ред.) відбулася пресконференція за їх участі. Степаненки подякували італійцям за підтримку українців у боротьбі і попросили не збавляти обертів», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що з нагоди другої річниці повномасштабного вторгнення Італія розробила серію унікальних медалей. 65 євро від продажу кожної підуть на допомогу Центру дитячої реабілітації Unbroken Kids у Львові, де лікують дітей із найважчими осколковими, мінно-вибуховими травмами, кульовими пораненнями, ампутаціями, термічними травмами. Монети розробив Державний поліграфічний інститут і монетний двір Міністерства економіки та фінансів Італії. Загалом планується зібрати близько пів мільйона євро.

Читайте також: За перший рік роботи майстерня UNBROKEN у Львові виготовила 215 протезів

Сім'я Степаненків отримала в Римі "медаль опору українського народу" від італійського уряду / Фото надані Першим ТМО Львова

Як повідомляв Укрінформ, у серпні 2023 року родина Степаненків повернулася в Україну після року реабілітації та протезування в Сан-Дієго (США) і тепер живе у Львові.

Зі Львова на лікування до США сім'я Степаненків вирушила наприкінці червня 2022 року. Наталія з 11-річними двійнятами Яною та Ярославом потрапили під ракетний обстріл вокзалу Краматорська. Жінка втратила одну кінцівку, її донька – обидві. Син, який єдиний уцілів, відтоді став їхньою опорою і підтримкою.

8 квітня 2022 року росіяни керованою ракетою «Точка-У» вдарили по залізничному вокзалу Краматорська, де відбувалася евакуація мирних жителів. Внаслідок цього теракту загинули 57 людей, з них 38 – одразу на вокзалі, решта померли у лікарні. Серед загиблих – п'ятеро дітей. Поранені 114 мирних жителів.