Профільний комітет рекомендує Раді дозволити роботодавцям звільняти працівників за колабораціонізм

Профільний комітет пропонує парламенту прийняти в другому читанні та в цілому законопроєкт №7731, який надає роботодавцю право розірвати трудовий договір з працівниками об’єктів критичної інфраструктури за прояви колабораціонізму.

Як передає Укрінформ, відповідне рішення було ухвалено під час засідання Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Наголошується, що у зв’язку з випадками колабораціонізму, зокрема, на підприємствах критичної інфраструктури, законопроєктом пропонується дати роботодавцю право розірвати трудовий договір, якщо законної сили набрав вирок суду, яким працівника засуджено (крім звільнення від відбування покарання з випробуванням) за вчинення злочину проти основ національної безпеки України.

Законопроєкт вводить також поняття «правил поведінки на підприємстві, в установі, організації» як додаткову складову правил внутрішнього трудового розпорядку. І за недотримання цих правил роботодавець також матиме змогу звільнити працівника.

Відповідні правила поведінки мають містити положення, зокрема, про надання працівниками інформації щодо наявних у них зв’язків з фізичними особами, місце постійного проживання (перебування, реєстрації) яких знаходиться на території держави-агресора або тимчасово окупованій території України.

Читайте також: Повідомили про підозру колаборанту, який обійняв посаду «заступника міністра» на Херсонщині

Встановлення правил поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави та/або об’єктах чи операторах критичної інфраструктури, є обов’язковим.

Як повідомлялося, російські окупанти продовжують підготовку до проведення псевдовиборів на тимчасово окупованих територіях України, усіляко залучаючи до цього місцевих жителів, щоб надати процесу легітимності.