Незаконне всиновлення: в Україні порушать справу проти дитячого омбудсмена рф

Міністерство закордонних справ України звернуло увагу на заяву уповноваженої при президенті рф з прав дитини Марії Львової-Бєлової про незаконне всиновлення нею української дитини, викраденої у Маріуполі російськими загарбниками.

Про це повідомляється на сайті МЗС, передає Укрінформ.

Зовнішньополітичне відомство наголошує, що російська уповноважена також зізналася у сприянні незаконному всиновленню в рф іще близько 350 дітей із захоплених регіонів на сході України.

"Вивезення українських дітей із тимчасово окупованих територій України в росію та подальше їх усиновлення з боку російських громадян грубо порушують законодавство України, а також Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час війни від 1949 року, яка передбачає зобов’язання держави-окупанта не змінювати громадянського статусу дітей, і Конвенцію ООН про права дитини від 1989 року", - наголошують у МЗС.

Тож на доручення міністра закордонних справ Дмитра Кулеби МЗС України ініціює перед правоохоронними органами України відкриття справи проти російської громадянки Львової-Бєлової, в діях якої вбачаються ознаки кримінального правопорушення.

Міністерство також закликало міжнародну спільноту рішуче засудити злочини росії та її посадовців проти дітей на тимчасово загарбаних українських територіях.

Читайте також: Загарбники вивезли до Криму 46 вихованців херсонського обласного будинку дитини

"Україна продовжить докладати максимальних зусиль, аби українські діти, які були незаконно вивезені та всиновленні в росії, були повернуті до їхніх батьків або законних опікунів", - підкреслили у зовнішньополітичному відомстві.

Як повідомлялося, за даними керівника ГО Центр громадянської просвіти “Альменда” Валентини Потапової, загарбники відправили із новоокупованих територій 2000 дітей до Криму та росії, ще планують відправити 4000 дітей.