Столичні аудитори виявили мільйонні збитки в одній з тепломереж – Держаудитслужба

На комунальному підприємстві «Васильківтепломережа» встановлено порушення, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів загалом на суму 7,6 млн грн.

Про це Укрінформу повідомили в Північному офісі Держаудитслужби, працівники якого проводять контрольні заходи на підприємствах Києва та Київської області.

«На початку 2022 року КП «Васильківтепломережа» отримало субвенцію з бюджету в сумі 60,9 млн грн. За результатами перевірки встановлено низку чинників як зовнішнього, так і внутрішнього характеру, що мали негативний вплив на повноту отримання доходів та ефективність понесених витрат. Зважаючи на зовнішні фактори, в тому числі неможливість стягнення у примусовому порядку заборгованості за надані послуги, підприємство втратило можливість отримати дохід на означену суму в 7,6 млн грн», – повідомив начальник Північного офісу Держаудитслужби Олександр Карабанов.

Читайте також: У Києві усунули майже 1700 потенційних аварій тепломереж

Як свідчать результати аудиту та ревізії, діяльність комунального підприємства упродовж низки років була збитковою, при цьому заборгованість зростала з кожним роком: у 2019 році збитки становили понад 7,6 млн грн, у 2020 – майже 10 млн грн, а за 9 місяців 2021 року – 19,5 млн грн. Головна причина – невідповідність тарифів на виробництво, транспортування, постачання теплової енергії, затверджених відповідними рішеннями виконавчого комітету Васильківської міської ради фактичним витратам на виробництво послуг.

Читайте також: Кличко розповів, як столиця готується до зими в умовах воєнного стану

За результатами перевірки аудиторська група надала низку пропозицій та рекомендацій, необхідних для підвищення ефективності управління коштами та майном, а також покращення фінансових результатів діяльності на КП «Васильківтепломережа». Це дало змогу заощадити майже 11 млн грн бюджетних кошів.

Матеріали контрольного заходу вже передано до Обухівської окружної прокуратури.