Законопроєкт про медіа передбачає можливість для блогерів офіційно реєструватися – Кравчук

Доопрацьований законопроєкт «Про медіа» даватиме змогу блогерам, які мають постійний контент у соціальних мережах, зареєструватися офіційно, але не вимагатиме робити це в обов’язковому порядку.

Про це повідомила заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук в ефірі інформаційного марафону «UAразом», передає кореспондент Укрінформу.

«Закон про медіа не буде зобов’язувати блогерів іти реєструватися як повноцінні медіа. У нас повноцінних платформ спільного доступу, тобто Ютубу, Фейсбуку українського походження - резидентів немає, тому ми не можемо регулювати нерезидентів. Але ми даємо таку можливість: якщо блогер, який фактично постійно веде програми, наприклад, на Ютуб-каналі, там є редакційна політика, вони регулярно виходять, то він може добровільно зареєструватись як медіа і працювати, мати захист фактично як журналіст», - зазначила вона.

Кравчук пояснила, що законопроєкт був доопрацьований з урахуванням думки громадськості, та висловила сподівання на ухвалення документа в першому читанні вже наступного тижня.

Читайте також: Законопроєкт про медіа важливо проголосувати в першому читанні наступного тижня — депутатка

Парламентарій додала, що проєкт закону про медіа стане першим, який ВР розглядатиме за спеціальною процедурою.

«Ми прийняли відповідну постанову ВР, що євроінтеграційні закони тепер розглядаються за процедурою, коли є спеціальна таблиця відповідності директиві», - нагадала вона.

Також Кравчук підкреслила, що законопроєкт передбачає ретельний контроль від Нацради з питань телебачення та радіомовлення щодо неможливості роботи медіа, які перебувають у російській власності.

Як повідомлялося, ухвалення законодавства про медіа, яке враховує вимоги Директиви №1808/2018/ЄС, упорядковує українське законодавство відповідно до рекомендацій експертів Ради Європи та наближає його до правової бази Євросоюзу, що є одним із зобов’язань України в межах Угоди про асоціацію з ЄС.

Читайте також: Проєкт закону про медіа внесуть на розгляд Ради найближчим часом - Стефанчук

23 червня глави держав та урядів Європейського Союзу ухвалили рішення щодо надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС. Цей статус наданий без умов, проте має бути виконано низку рекомендацій Єврокомісії.

Законопроєкт № 2693-д "Про медіа" зареєстрували у Верховній Раді 27 грудня 2019 року, у травні 2020-го парламент відправив його на повторне перше читання. Новий акт має стати комплексним документом, що прийде на зміну кільком медійним законам.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики 23 серпня на засіданні розглянув доопрацьований проєкт закону про медіа та рекомендував Верховній Раді ухвалити його за основу.