Наслідки війни українці можуть відчувати і через 10 років - представник ВООЗ

Наслідки війни в Україні залежатимуть від її тривалості, стану економіки, збитків, але вони не зникнуть після її закінчення, ймовірно, й через 10 років.

Про це повідомив експерт штаб-квартири ВООЗ та співавтор курсу з управління стресом «Самодопомога Плюс» Кен Карсвел на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Наслідки війни залежатимуть від того, скільки вона триватиме та збитків України. Йдеться не тільки про фізичні збитки, а й про збитки соціальних зв’язків, стану економіки, інші фактори. Це комплексне питання. Але ми розуміємо, що ці проблеми не зникнуть після закінчення війни. Дослідження свідчать, що в 1 з 5 випадків такі ризики ще будуть і через 10 років», - пояснив він.

Експерт зазначив, що в Україні створена потужна система громадських зв’язків, а люди знають, що правда на їхньому боці та допомагають один одному.

Читайте також: Страти, тортури та депортації: опублікований меморандум Комісара РЄ про наслідки війни в Україні

«Дослідження демонструють, що країни, які зазнали величезних збитків від війни, показали спроможність вибудувати нове життя через соціальні та психологічні зв’язки», - наголосив Карсвел.

Як повідомляв Укрінформ, погіршення рівня життя через війну в Україні відчувають 40% громадян Європейського Союзу, 59% громадян ЄС переконані, що захищати спільні європейські цінності, такі як свобода та демократія, важливіше, ніж утримувати ціни на вартість життя.