Суд дозволив узяти під варту екскомандира харківського «Беркута»

Суд дозволив провести заочне слідство та взяти під варту колишнього командира оперативної роти батальйону міліції особливого призначення "Беркут" ГУ МВС у Харківській області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Слідством установлено, що 18 лютого 2014 року підозрюваний, виконуючи явно злочинний наказ керівництва ГУМВС України в Києві, з метою перешкоджання масовому руху учасників акцій протесту з Майдану Незалежності до Верховної Ради, біля якої було заплановано мітинг на підтримку змін до Конституції, організував вчинення підпорядкованими співробітниками терористичного акту.

"Для цього він у співучасті з іншими керівниками ПМОП "Беркут", за відсутності законних підстав, забезпечив протиправне невибіркове застосування підпорядкованими співробітниками спеціальних засобів та вогнепальної зброї стосовно учасників зібрань громадян", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Російські гранати в «Беркута» на Майдані: завершили слідство щодо екскерівників МВС

Наголошується, що внаслідок таких дій колишнього командира роти "Беркута" загинули три особи, ще десятьом було заподіяно тяжкі тілесні ушкодження, 32 - тілесні ушкодження середньої тяжкості та 66 - легкі тілесні ушкодження.

За результатами розгляду клопотання слідчого ДБР, погодженого та підтриманого в судовому засіданні прокурором Офісу генпрокурора, слідчим суддею Печерського районного суду Києва екскомандиру оперативної роти батальйону міліції особливого призначення "Беркут" ГУ МВС в Харківській області обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Також стосовно підозрюваного, який переховується від слідства й оголошений у міжнародний розшук, судом надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування.

Читайте також: Слідство знайшло свідків кульових поранень Нігояна, Жизневського і Сеника

Досудове розслідування здійснюють слідчі ДБР.

Як повідомляв Укрінформ, упродовж січня - лютого 2022 року 14 особам повідомлено про підозру у справах, які пов’язані зі злочинами, скоєними під час Революції Гідності.