Денісова розповіла, скільки в'язнів в ОРДЛО хочуть перевестися на підконтрольну територію

Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова заявила, що в неї є 456 звернень від осіб, які відбувають ув'язнення в ОРДЛО з проханням перевести їх на підконтрольну Україні територію.

Про це Денісова сказала на пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ви говорите про тих в’язнів, які були ще засуджені й утримуються на момент окупації? Якщо це стосується таких в’язнів, то в нас на сьогодні є 456 звернень, заяв щодо переведення саме таких громадян. В тому числі 73 заяви від довічників. За свою каденцію, з 2018 року, я зробила 11 таких переведень, 396 людей ми перевели. З них вже 70% відбули покарання, і вони вдома», - сказала Денісова, відповідаючи на запитання, чи є зрушення щодо переведення в’язнів, засуджених Україною і залишених на тимчасово непідконтрольних територіях.

Водночас вона повідомила, що «стосовно довічників жодного рішення тією владою прийнято не було».

Читайте також: Українцю Гаррюсу в окупованому Донецьку загрожує довічне або страта - Денісова

«На сьогодні та робота, яка була почата у 2018 році і в 2019 році припинилася - припинилася тому, що та влада говорить, що все потрібно вирішувати через Мінський процес...Тобто, раніше ми домовлялися самі й переводили через рішення, ухвалене за межами Мінського формату. На сьогодні вони пов’язали ці процеси. Тому в нас 450 в’язнів, які полонені, знаходяться у в’язницях на окупованих територіях, в тому числі у Криму, в Російській Федерації. 256 зникли безвісти. І 456, які були засуджені й затримані на момент окупації, які знаходяться у в’язницях в ОРДЛО», - розповіла Денісова.

Як повідомлялося, на початку лютого  в.о. першого заступника голови української делегації в ТКГ Андрій Костін заявив, що українська сторона з весни 2020 року постійно подає оновлені та уточнені списки для обміну утримуваними особами за формулою «всіх на всіх».