Перемовини з Байденом, кінець ери Меркель і гроші, які не пахнуть - публікації тижня

Публікації Укрінформу про найважливіше, які ви могли пропустити цього тижня:

Контакти Путін-Байден-Зеленський: без рожевих окулярів, але й без чорних

Сталося рівно те, що багатьма аналітиками й прогнозувалося: жодної вселенської зради після завершення переговорів Байдена-Путіна і Байдена-Зеленського не відбулося, втім, надто голосно кричати про перемогу також не доводиться. Тим часом ряд українських коментаторів почали активно розганяти в соцмережах «алармістські» дописи, які звучать як вже доконаний факт, про те, що, мовляв, Вашингтон «змушуватиме Київ виконувати «мінські домовленості» за сценарієм Москви», що «на Україну тиснутимуть в питанні надання автономії окупованим територіям Донбасу». Звідки така інформація – практично не говориться, бо й джерела, на які посилаються автори, критики не витримують. Пишуть: США «злили» Україну, а тому – нам усім торба. Це, звісно, не так. Але звідки воно взялося?

***

"Поговори зі мною, Джо": Що пишуть іноЗМІ про розмову Байдена з Путіним

Фото: kremlin.ru

Перемовини Джо Байдена та Владіміра Путіна відбувалися на фоні масштабного скупчення російських військ біля українського кордону та чергової інформаційної хвилі про можливе вторгнення агресора в Україну. Тож чим стали ці перемовини для Байдена та Путіна, яким виявилося досягнення «приватної дипломатії» США та що чекає на Україну? Укрінформ зібрав меседжі, які іноземні ЗМІ побачили після телефонної розмови президентів США та Росії.

***

Кінець Ери Меркель і новий гендерний уряд ФРН

Тижні непростих коаліційних перемовин між есдеками, «Зеленими» та лібералами в Німеччині позаду, коаліційна угода підписана, новий канцлер, 63-річний соціал-демократ Олаф Шольц отримав 395 голосів у Бундестазі, море квітів (від усіх фракцій, окрім «Альтернативи для Німеччини») і навіть кошик із яблуками. Обранням нового канцлера ФРН у Німеччині завершився 16-річний період правління не лише Ангели Меркель, який уже давно прозвали «Ерою Меркель», а й усього християнського блоку. Укрінформ розповідає про новий уряд ФРН і перші заяви новопризначених міністрів.

***

Інцидент з кораблем «Донбас»: анатомія провокації

Це все було сплановане і цього ніхто й не приховує. Під час розмови президентів України та США, 9 листопада, сайт ФСБ Росії розмістив «інформацію про рух корабля управління «Донбас» ВМС України в акваторії Азовського моря у бік Керченської протоки», у якій було зазначено, що «вказані дії створюють загрозу безпеці мореплавання». Інформацію миттєво підхопили російські ЗМІ, представляючи справу таким чином, що це заледве не початок збройного конфлікту. Увесь цей штучний «інцидент» з «Донбасом» був би не вартий уваги, якби не істерія у російських ЗМІ та у виступах її офіційних представників, включаючи президента, щодо так званого розгортання НАТО на схід та наближення сил Альянсу до російських кордонів...

***

Справа МН17: Росія відхиляє запити суду та намагається відкласти слухання в ЄСПЛ

У Нідерландах розглядають справу про збиття у 2014 році пасажирського літака, що виконував рейс MH17 з Амстердама у Куала-Лумпур. У листопаді адвокати одного з чотирьох обвинувачених, підполковника ГРУ Олега Пулатова, наполягали, аби суд продовжував спроби опитати командира 53-ї зенітної бригади, що базується у Курську, Сергія Мучкаєва. Тим самим затягуючи процес, адже Росія постійно ігнорувала відповідні звернення щодо Мучкаєва. Однак у грудні РФ таки відреагувала та, звісно, відмовила у можливості опитати як свідка курського комбата. Отже, чому Росія відхилила запит нідерландської сторони щодо Мучкаєва? Коли прокуратура зможе зачитати обвинувальний акт? І яких компенсацій вимагають родичі загиблих?

***

Троє в лісі, або Як було підписано посвідку про смерть СРСР

30 років тому, 8 грудня 1991 року, в мисливській резиденції «Віскулі» було підписано Біловезьку угоду, яка стала завершальним актом у розпаді СРСРЯк тільки не називали цю угоду тодішні газети: «Біловезька змова», «Слов’янська Антанта» тощо, але прикметно, що більшість ЗМІ, зокрема і російських, називали те, що сталося «розвалом Імперії». Тобто, всі без винятку сприймали колишній Радянський Союз саме як імперію і не інакше, і здебільшого раділи, що нарешті їй прийшов кінець. Відтоді минуло 30 років і виявилось, що з трійці підписантів лише Україна пішла демократичним шляхом розвитку, не піддавшись впливу розпаду «радянських ізотопів» і не перетворившись на страхітливого пострадянського політичного мутанта. Натомість Росія і Білорусь, обравши жорсткий авторитаризм, загрузли в минулому. Зараз об’єднане російсько-білоруське чудовисько знову вимагає від України «васальної геополітичної вірності», якої вона насилу скараскалася 30 років тому. Виявляється, похована в Біловезькій пущі Імперія заворушилася, мов зомбі, і ми знову мусимо їй протистояти.

***

Гроші не пахнуть, або Трильйон доларів щороку – на корупцію

«Корупція» - слово латинське, давнє. Воно означає: псування, гниття, розпад. Тобто, все те, що стається з країною, де звикли вимагати, давати і брати хабарі. Відома одна з найдавніших цитат про корупцію: «Подібно до того, як не можна розпізнати, п’ють чи не п’ють воду риби, так і неможливо дізнатися, привласнюють чи ні багатство чиновники, приставлені до виконання справ». Вона взята з політичного та економічного трактату Стародавньої Індії Артхашастра (III століття до н.е.). Одним із перших європейців, хто заговорив про корупцію, зокрема і про підкуп суддів, був давньогрецький поет Гесіод, який і сам чимало від них потерпав. Укрінформ без занудства розповідає про одну з найстаріших проблем людства.

***

Ірина Волошина, професор Запорізького державного медуніверситету: Страх перед вакцинацією нагадує страх первісних людей, які то вогню боялись, то блискавок

Ірина Волошина – професорка кафедри сімейної медицини, терапії, кардіології та неврології Запорізького державного медуніверситету, окрім усього іншого, ще працює сімейною лікаркою і входить до правління ГО “Батьки за вакцинацію”. Вона переконана: страх українців перед вакцинацією породжується незнанням, він схожий на первісний страх, коли дикі люди то вогню боялись, то блискавок. Аби його подолати, треба проконсультуватись – і це не має бути жовта преса чи сусідка, а повинні бути справді перевірені джерела інформації. Професорка запевняє: дітей треба вакцинувати, бо в Україні понад 1500 хлопчиків і дівчаток перебувають у реанімаціях з ковідом. В інтерв’ю Укрінформу пані Волошина розповіла не лише про коронавірус, а й про те, чи потрібно робити щеплення від грипу, про вигорання медиків та багато іншого.

***

Євген Клопотенко, кулінарний експерт: Планую змінити меню в лікарнях, тюрмах і СІЗО, в армії

З 1 січня в школах мають запровадити нове меню, розроблене Євгеном Клопотенком, шеф-кухарем та засновником соціального проєкту «Нове шкільне харчування» (наразі діє визначене нормативними документами від 1956 року). Та кілька тисяч українських шкіл впроваджують «харчування за Клопотенком» уже з початку навчального року, і реформа має численні позитивні відгуки. Дітям набагато більше подобаються запечені нагетси, ніж пересмажені котлети, тепленьке свіже мінестроне замість холодного розсольника. Меню, над яким Клопотенко працював понад чотири роки, складається зі 160 смачних і корисних страв. Та найголовніше, каже кулінар – відродити культуру ставлення до їжі та її споживання, якою нехтували протягом багатьох десятиліть. Закласти в дітей код «українське здорове харчування». Чому харчуватися якісно – важливо, чи реально закласти звичку готувати здорові страви у цілих поколінь та як умовний буряк з орегано допоможе змінити ментальність українців, популярного шеф-кухаря країни розпитав Укрінформ.

Іще більше публікацій читайте тут, а всі інтерв’ю - за цим лінком.

Перше фото: Офіс Президента