У Стамбулі провели майстер-клас з приготування борщу

Фото

У Стамбулі в суботу відбувся майстер-клас з приготування борщу. Українську національну страву представили відомі шеф-кухарі Ігор Мезенцев та Євген Клопотенко.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Культурна дипломатія має свій вимір у гастрономічній дипломатії. Хочемо, щоб ви скуштували одну з наших найсмачніших страв і відчули дух України. І це лише початок знайомства Туреччини з українською кухнею. Віримо, що ви відвідаєте Україну та спробуєте всю палітру українських страв, оскільки ми маємо можливість тут насолодитися турецькою кухнею», - сказав перед початком майстер-класу Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар.

Майстер-клас з приготування борщу в Стамбулі / Фото: Ольга Будник, Укрінформ

Голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів розповіла, що перша історична згадка про борщ датується 1584 роком, і протягом століть його рецепт постійно змінювався. Зокрема, в борщ попервах не входило стільки продуктів як зараз, але буряк незмінно був його основою.

«У кожному регіоні свій особливий рецепт борщу. Наприклад, на півдні, в Одеському регіоні, роблять борщ з рибою, на заході додають гриби. Також свій особливий рецепт борщу мала кожна сім’я», - розповіла Олеськів.

Читайте також: Українська громада приготувала борщ на Міжнародному фестивалі супів у Барселоні

Вона також нагадала, що історично українську національну кухню намагалися асимілювати під загальну радянську.

«Борщ - це основа української кухні. Але в нас є дуже багато інших страв, які дуже відрізняються відповідно до регіону… Наша мета - промоція та залучення туристів до України. Гастрономія, їжа цьому сприяє. Скуштувавши страви, люди зі всього світу захочуть приїхати та скуштувати їх в Україні… Наше завдання сьогодні, щоб українські страви були в меню ресторанів по всьому світі», - сказала Олеськів.

Читайте також: У Будапешті українська громада вперше взяла участь у Вечері національностей

Вона нагадала, що борщ був зареєстрований як національна нематеріальна спадщина України.

«Ми займаємося відновленням нашої національної кухні, й це - один зі шляхів відновлення національної ідентичності. Євген Клопотенко багато років тому почав роботу по промоції української кухні і в т.ч. через відновлення того, що борщ є українською стравою, подання його до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Міністерства культури та закордонних справ Євгена активно підтримали», - сказала Голова Державного агентства розвитку туризму України.

Приготування борщу демонстрував український шеф-кухар, кулінарний експерт Ігор Мезенцев.

«Я родом зі Східної України й там ми готуємо борщ без грибів. Ми робимо борщ з копченими грушами. Бульйон варять на грушах, які були закопчені в т.зв. «чорних банях» і груші виходять дуже чорні. Я, наприклад, можу їсти борщ щодня, він може заміняти мені всі прийоми їжі», - розповів Мезенцев.

Шеф-кухар пояснив, що домашній та ресторанний варіанти борщу відрізняються розміром нарізки продуктів: для борщу в ресторані всі овочі повинні бути нарізані не ширше столової ложки, щоб не забруднитися в процесі їжі.

Читайте також: У Києві запропонували локації для скульптури борщу

«Є два типи людей: ті, хто люблять борщ на наступний день і ті, хто любить його одразу, щоб капуста була хрумкою. Ми сьогодні будемо куштувати борщ, коли капуста лишається хрусткою», - наголосив шеф-кухар.

Згодом до майстер-класу доєднався Євген Клопотенко, який затримався через відтермінування польоту, що було пов’язано з туманною погодою.

Основний світовий промоутер борщу привіз в Стамбул соняшникову олію, сир, пшоно, яке входило в рецепт козацького борщу, копчені груші та сушених бджіл, якими Клопотенко пригощає відвідувачів свого ресторану в Україні.

«Можна взяти хліб, вмочити в олію та скуштувати… Світові тренди говорять про те, що в Україні дуже багато пшениці та жита, але ми про них мало говоримо світові. Ми знайшли на Закарпатті старе жито, яке відродили з насіння, якому було 130 років. Ви всі зможете скуштувати», - розповів Клопотенко.

Читайте також: День борщу офіційно святкуватимуть на Херсонщині

Шеф-кухарі ресторану Dönerci Serkan Usta, в районі Бешікташ в Стамбулі, де відбувся майстер-клас з приготування борщу, зацікавилися подією та з власної ініціативи продемонстрували українським шеф-кухарям процес приготування та нарізання дьонеру, популярної в Туреччині м’ясної страви.

Майстер-клас відбувся за організації Генерального консульства України в Стамбулі, яке також здійснювало пряму трансляцію заходу на своїй сторінці у Фейсбуці; сприяння голови Асоціації гастрономічного туризму Туреччини Гюркана Бозтепе та голови департаменту гастрономічного туризму TÜRSAB (асоціація туроператорів Туреччини) Омера Картина, які надали приміщення для проведення заходу.