В Україні відкрили понад 1000 справ про підробку COVID-сертифікатів

Нацполіція відкрила понад 1 тис. проваджень стосовно підробки документів про COVID-вакцинацію, 120 актів по 400 правопорушенням направлено до суду. До 80 правопорушень причетні медичні працівники.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час брифінгу сказала заступниця міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Марія Карчевич.

“На сьогодні лише Національною поліцією відкрито 1065 кримінальних проваджень, з них у 50% випадків особи отримали повідомлення про підозру. Також 120 актів направлено до суду, по 400 правопорушення. Прикро, але варто зазначити, що з цих кримінальних проваджень є 80 правопорушень, до яких причетні, в тому числі, і медпрацівники”, - сказала Карчевич.

Читайте також: Підробка COVID-сертифікатів: законопроєкт про кримінальне покарання пройшов комітет ВР

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада має розглянути ініційовані урядом зміни до кримінального кодексу, якими підвищується відповідальність за підробку документів про проведення щеплень від особливо небезпечних інфекційних захворювань.

Зокрема пропонується за використання особою свідомо підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб штраф від 1 тис. до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 тисяч до 34 тисяч гривень) або обмеженням волі на строк до двох років. За внесення медпрацівником свідомо неправдивих відомостей до відповідної медичної документації щодо проведення профілактичних щеплень карати штрафом від 2 тисяч до 4 тисяч неоподатковуваних мінімумів (від 34 тисяч до 68 тисяч гривень) доходів громадян або позбавленням волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

Читайте також: СБУ заблокувала ще одну схему з фейковими COVID-сертифікатами

Виготовлення з метою збуту, а також збут підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень пропонується карати штрафом від 5 тисяч до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 тисяч до 170 тисяч гривень) або позбавленням волі на строк до 3 років.