Правозахисники нарахували цьогоріч майже 90 випадків переслідування активістів

Таблиця

За дев'ять місяців цього року в Україні зафіксовано 88 випадків переслідування активістів та правозахисників.

Такі дані за січень-вересень 2021 року наводять дослідники Центру прав людини ZMINA, передає Укрінформ.

«Випадків тиску на активістів стало більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, коли було зафіксовано 77 інцидентів. Найчастіше активістів переслідували у Києві (37 випадків) та на Одещині (10). Також регіонами-лідерами стали Київська, Харківська та Луганська області: там зафіксовано по 7 випадків тиску», - ідеться в повідомленні.

За словами дослідниці Центру ZMINA Анастасії Москвичової, найчастіше тиск на активістів відбувається через знищення чи пошкодження їхнього майна (22 інциденти), погрози (20), а також фізичні напади (16).

«Активісти, які захищають права ЛГБТІК, протидіють корупції або незаконному будівництву, стикаються з переслідуваннями найчастіше», – уточнює вона.

Один із найжорстокіших випадків стався влітку у Дніпрі, коли у під’їзді власного будинку напали на Наталію Ешонкулову. Активістку вдарили по голові, вона знепритомніла. За її словами, в одного з нападників був ніж. Наталії пошкодили кілька зубів і зламали ніс, вона дістала струс мозку, а також синці й садна на обличчі.

Ешонкулова пов’язує напад зі своєю громадською діяльністю: у складі ініціативної групи вона протидіє рейдерському захопленню бізнесу і майна.

Поліція Дніпропетровської області кваліфікувала напад як замах на вбивство, а згодом затримала двох чоловіків, яких впізнала постраждала. Досудове розслідування триває, деталі слідства активістці не розголошують. Вона переконана: це робиться умисно, щоб замовники не були притягнуті до відповідальності.

Читайте також: Кличко закликає пояснити сутички поліції з активістами на Микільській Слобідці

Олександр Візерський з Києва також зазнав фізичного нападу. У серпні цього року він та інші активісти проводили безстроковий мітинг проти знесення садиби Барбана. На них напала група невідомих у темних куртках з каптурами і медичних масках.

Активісту порвали одяг та завдали ударів, у тому числі по обличчю та шиї. Протестувальники написали в поліцію заяви, але кримінальне провадження так і не відкрили.

Дослідники Центру ZMINA також зауважили, що за останні місяці почастішали випадки переслідувань ЛГБТ-активістів представниками ультраправих організацій. Так, в Одесі радикали розклеїли фото ЛГБТ-активістів (зокрема й голови оргкомітету «Одеса-прайд» Анни Леонової) із написом «Знай ворога в обличчя». Також ультраправі напали на волонтера «Одеса-прайду» Олександра Татянка через веселкову бандану. Її намагалися відібрати і порізати ножем, погрожували зламати хлопцю палець. Постраждалий написав заяву до поліції, але її не зареєстрували.

За словами Леонової, «Одеса-прайд» подав скаргу до слідчого судді про бездіяльність поліції, але навіть після рішення про реєстрацію цього звернення зрушень не відбулося.