Ляшко назвав служби, які мають слідкувати за дотриманням карантину

Медична система не може самостійно справитися з пандемією коронавірусної хвороби, тому карантинні обмеження повинні контролюватися органами місцевого самоврядування, Нацполіцією, Держпродспоживслужбою.

Як передає Укрінформ, про це під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

"Вже 16 областей у червоному рівні епіднебезпеки. Я хотів би наголосити, що це не тільки колір, а суворе дотримання карантинних обмежень, які ми прописали. Є два універсальні рецепти боротьби з COVID-19 - карантинні обмеження і вакцинація. Тому зараз хотів би попросити підтримки всіх. Всі карантинні обмеження, які сьогодні прописані, повинні контролюватися органами місцевого самоврядування, Нацполіцією, Держпродспоживслужбою, оскільки виключно медична система не може справитися з проблемою", - сказав Ляшко.

Читайте також: МОЗ не планує посилювати карантинні обмеження для невакцинованих

Він нагадав, що постановою КМУ № 1236 карантинні обмеження червоного рівня епідемічної небезпеки застосовуються для тих сфер економіки, де немає вакцинованих колективів і де приймають невакцинованих осіб.

Окрім цього Ляшко відзначив, що зараз починає скорочуватися розрив між госпіталізаціями та виписками пацієнтів. "Ми бачимо, що в певних регіонах відбулася стабілізація, але це не час для розслаблення, ми повинні зробити все можливе, щоб рятувати життя", - сказав міністр.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 29 жовтня в жовтій зоні епідемічної небезпеки перебувають дві області - Закарпатська та Кіровоградська, Київ та 14 областей віднесені до помаранчевої зони епіднебезпеки, вісім областей - у червоній.

З 30 жовтня до червоної зони епіднебезпеки переходять Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Луганська, Хмельницька, Чернігівська та Львівська області. У Києві з 1 листопада запроваджуються посилені карантинні обмеження.