СБУ запобігла розкраданню майже мільярда гривень із «ковідного» фонду

Відео

Служба безпеки України запобігла розкраданню майже мільярда гривень зі спецфонду боротьби з COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ

"Служба безпеки України системно протидіє злочинам, пов’язаним із пандемією COVID-19. Робота ведеться з початку поширення коронавірусу, при чому за декількома напрямками. Загалом, з початку пандемії, зусиллями СБУ вдалося запобігти розкраданню COVID-коштів на майже 1 млрд грн", - ідеться в повідомленні.

Як зазначають в СБУ, значною мірою, такого результату вдалося досягти завдяки роботі на випередження – коли спецслужба спрацювала на етапі «злочинних намірів» і не допустила фактичного розкрадання коштів.

"СБУ викрила десятки фактів розкрадань на будівництві лікарень. Це стосується як корупційних схем при будівництві нових відділень для прийому хворих на COVID-19, так і махінацій на закупівлі медичного обладнання для лікарень, які задіяні в боротьбі з коронавірусом", - повідомляють у службі.

У ході спецоперацій були вилучені 200 тонн підроблених антисептиків, а також припинені виготовлення та продаж населенню небезпечних для здоров’я громадян фальсифікованих засобів дезінфекції.

Також триває системна робота СБУ в кіберсфері. Так, з початку пандемії були заблоковані 3 тис. ресурсів поширення дезінформації про коронавірус та сотні спроб фальсифікацій медичних баз даних (за одну спробу фальсифікації можна вносити необмежену кількість псевдовакцинованих людей).

Читайте також: У столичній лабораторії «штампували» за гроші підроблені COVID-сертифікати

Крім того, правоохоронці постійно припиняють схеми підробки ПЛР-тестів та свідоцтв про вакцинацію.

СБУ закликає українців відповідально ставитися до загрози COVID-19.

"Ми дбаємо про вашу безпеку, а вас просимо подбати про своє здоров'я та здоров'я своїх близьких", - наголошують у Службі безпеки.

Як повідомляв Укрінформ, у Сумській області кіберфахівці Служби безпеки України заблокували схему продажу фейкових сертифікатів про вакцинацію від COVID-19. Організаторами виявилися сімейні лікарі одного з районних медзакладів регіону та місцевий житель.