Пів року боротьби з СOVID-19 обійшлося у понад 11 мільярдів – що показав аудит Рахункової палати

Рахункова палата в ході проведення аудиту використання коштів, спрямованих на боротьбу з коронавірусом, встановила, що за перше півріччя 2020 року з місцевих бюджетів і державного витратили загалом 1,1 млрд грн, і не завжди ефективно.

Про це сказав голова Рахункової палати Валерій Пацкан на конференції «Посилення фінансової дисципліни місцевих громад. Роль та функції Рахункової палати» в Харкові, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У першому півріччі 2020 року на боротьбу з СOVID-19 із місцевих бюджетів виділили 6,3 млрд грн, а з державного – 4,8 млрд. Уряд деякий час із затримкою спрямовував кошти до областей. Ми бачимо проблему з закупівлею кисню: 1,6 млрд були виділені вже в жовтні-листопаді, і більш як 200 млн залишилися невикористаними», - повідомив Пацкан.

Читайте також: Рахункова палата виявила порушень у міжбюджетних відносинах на 11,8 мільярда за три роки

Зокрема, медзаклади Харківської області, за його даними, не змогли використати 7,1 млн грн.

Також, зауважив голова Рахункової палати, в закупках суттєво різняться ціни на однакову медичну продукцію. Так, обласна клінічна інфекційна лікарня закуповувала респіратори від 33 грн за штуку, а Харківський обласний лабораторний центр аналогічну продукцію купував за ціною від 28 до 46 грн.

На Полтавщині обласна інфекційна лікарня купувала кисень за 7,3 грн/кг, інфекційна лікарня у Харкові – по 10 грн, Рубіжанська лікарня на Луганщині – по 16 грн.

Голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов у своєму виступі зауважив, що першим коронавірусний удар на себе взяв бізнес, адже підприємці оперативно підключилися до процесу забезпечення лікарень. За його словами, підприємці загалом спрямували 280 млн грн.

Читайте також: Україна цьогоріч витратила на боротьбу з коронавірусом понад 30 мільярдів

«Це була колосальна допомога місцевим лікарням. Звісно, медична система України, як і всього світу, не була готова до такого виклику. Щодо цін на медичну продукцію. Звичайно, ми зв’язані процедурою медичних закупівель. І ми або купуємо за наявною, завищеною, ціною, або чекаємо рік на продукцію – за задекларованими цінами, яких тоді по факту на ринку не було. Пройшов певний термін, і ціни вирівнялися», - зауважив Синєгубов.

Голова Рахункової палати закликав представників місцевої влади до співпраці, щоб у майбутньому запобігти неефективному використанню коштів.

«Ми вбачаємо за потрібне проводити навчання для керівників міст, громад, для тих, хто планують бюджет. Зараз обласна державна адміністрація і обласна рада не мають впливу на місцеві громади, тож Рахункова палата залишається єдиним органом зовнішнього фінансового контролю. Ми хочемо партнерства з громадами, щоб кошти ефективно використовувалися», - зауважив Пацкан.

Читайте також: Рівень захворюваності на COVID-19 перевищений у Києві та 20 областях

Як повідомлялося, конференція «Посилення фінансової дисципліни місцевих громад. Роль та функції Рахункової палати» 17 вересня проходить у Харкові за участі керівництва обласних адміністрацій, обласних рад, народних депутатів, керівників громад. Раніше такій захід проходив в Одесі. Учасники конференції ухвалили резолюцію, спрямовану на більш ефективну роботу фінансових структур обласних та місцевих рад, усунення прорахунків при плануванні та використанні бюджетних коштів.