МОЗ нагадує про необхідність ревакцинації від дифтерії і правця щодесять років

Українців закликають не ігнорувати щеплення від дифтерії і правця і вакцинуватися від цих небезпечних хвороб кожні 10 десять років.

Про це повідомляє Центр громадського здоровя МОЗ у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Згідно з Календарем профілактичних щеплень, вакцинація від дифтерії та правця призначена не лише дітям, а й дорослим. Імунітет проти цих недуг зберігається близько десяти років. Тому необхідна ревакцинація», - наголосили в ЦГЗ, запевнивши, що така імунізація у державних закладах охорони здоров’я безоплатна.

Зазначається, що першу планову ревакцинацію дорослих, які раніше були щеплені, здійснюють вакциною АДП-М у віці 26 років із подальшою плановою ревакцинацією АДП-М з мінімальним інтервалом десять років від попереднього щеплення АДП-М.

Якщо у дитинстві людина не вакцинувалася або точно про це невідомо, необхідно отримати мінімум три дози вакцини АДП-М - спочатку першу дозу, через місяць - другу, через шість місяців після другої – третю, пояснили в ЦГЗ.

Підкреслюється, що вчасна ревакцинація для профілактики правця є вкрай важливою, зокрема, в сезон польових робіт, рибальства, полювання і туризму. «Найвища захворюваність і смертність від цієї інфекції — саме у людей старшого віку, які працюють у сільському господарстві, на присадибних ділянках тощо», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: У Харкові відкривають ще три пункти COVID-вакцинації

Правець - це інфекційне захворювання, що передається під час контакту зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин.

Інфікуватися правцем можна при потраплянні бруду у рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Від людини до людини це захворювання не передається.