В Україні цьогоріч планують провести 300 трансплантацій кісткового мозку - Степанов

В Україні протягом 2021 року передбачається провести 300 трансплантацій кісткового мозку.

Про це написав міністр охорони здоров'я Максим Степанов у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Протягом 2021 року передбачено 300 трансплантацій кісткового мозку в Україні. Щороку ця цифра зростатиме", - наголосив глава МОЗ.

Він розповів, що 23 квітня з Київського центру трансплантації кісткового мозку виписали 18-річного жителя Прикарпаття Олександра Цимбалюка, якому місяць тому зробили пересадку кісткового мозку. Донором був 20-річний брат пацієнта.

За словами міністра, торік у грудні Олександрові діагностували тяжку форму апластичної анемії. Єдиним варіантом одужати для нього була трансплантація кісткового мозку. І лікарі впоралися на відмінно попри те, що така операція через брак специфічного обладнання востаннє робилася в Україні 13 років тому. Весь цей час пацієнтів, які потребували пересадки кісткового мозку, відправляли за кордон, де така операція коштує 3,5 млн гривень. В Україні ж вона обійдеться у 1,36 млн грн.

Читайте також: На Львівщині створюють відділення трансплантації кісткового мозку - Шмигаль

"Коли рік тому я прийшов на посаду міністра, поставив собі мету: досягти повної трансплантаційної незалежності України. Адже маючи найкращих лікарів, маючи наукову базу, ми можемо рятувати набагато більше життів, ніж зараз, і вкладати кошти в розвиток своєї медицини", - зазначив Степанов.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2020 р. міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що МОЗ прагне здобути трансплантаційну незалежність України протягом трьох найближчих років.