Представник ВООЗ в Україні назвав головне завдання у плануванні вакцинації

План вакцинації в Україні буде оновлюватися в міру адаптації до ситуації.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв'ю виданню «Новое время» сказав голова офісу Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні Ярно Хабіхт.

За його словами, «ми всі готувалися до збільшення масштабів вакцинації з кінця 2020 року».

Хабіхт назвав дуже важливим, що Україна «має план вакцинації, який вже обговорювався, був погоджений урядом, але який також отримав і коментарі від ВООЗ та ЮНІСЕФ щодо його вдосконалення, а останній варіант плану доступний і був оновлений в лютому. Він поступово буде оновлюватися у міру адаптації до ситуації, чим більше надходитиме вакцин».

Читайте також: МОЗ запевняє, що вакцинація не викликає COVID-19

З кінця січня, «коли ми почали отримувати інформацію про те, коли вакцина стане доступною - з боку ВООЗ ми проводимо навчання спільно з Міністерством охорони здоров'я тих фахівців, які розробляють планування на обласному рівні; багатьох колег, які входять до складу мобільних бригад, і зараз вони та лікарі проводять щеплення. І нарешті, два тижні тому ми розпочали тренінги для тих, хто стане тренером у кожній області», - повідомив представник ВООЗ в Україні.

Головним завданням Хабіхт назвав забезпечення того, щоб медики, які «працюють на «передовій» у COVID-лікарнях, швидко отримували вакцину. А потім поступово ми охопимо тих, хто входить до групи ризику (а це завдання, яке стоїть перед мобільними бригадами). У II і III кварталах буде також залучено набагато більше працівників сфери первинної медичної допомоги. Таким чином, я сподіваюся, це призведе до експоненціального збільшення вакцинації в Україні».

Як повідомляв Укрінформ, 23 лютого в Україну було доставлено 500 тис. доз вакцини Covishield, розробки Oxford/AstraZeneca, виробленої на потужностях Serum Institute. Поставки були здійснені через міжнародну закупівельну організацію Crown Agents. До 31 березня МОЗ розраховує отримати ще 1,5 млн доз цієї вакцини.