Житло для переселенців надають там, де воно є – Прем'єр

Житло для внутрішньо переміщених осіб надається у будь-якому населеному пункті, де таке наявне. 

Про це Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав під час пресконференції за підсумками року роботи очолюваного ним уряду, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми змінили підходи, і житло надається там, де таке житло є. Крім цього, є програма іпотеки під 7 відсотків. Але все одно ця програма для багатьох внутрішньо переміщених може бути непідйомна», - сказав Прем'єр.

І тому, за його словами, уряд працює над запровадженням роботи державної іпотечної установи і передачі житла в іпотеку громадянам, які цього потребують, зокрема, на довгі терміни.

Шмигаль зауважив, що це дуже низький відсоток, і «можливо в окремих випадках для ВПО буде окрема програма. Зараз над цим працює міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій".

Тобто, наразі основне у питанні надання житла - це пільгове кредитування або іпотека державна. «Це дві ключові можливості», підкреслив Шмигаль.

Він нагадав, що є грантові програми від міжнародних партнерів для окремих категорій внутрішньо переміщених осіб: «І є державний бюджет, який виділяється для купівлі житла у регіонах. Звичайно це невелика кількість, і воно купується у першу чергу одиноким мамам з дітьми, сім’ям з інвалідністю».

Читайте також: В Україні кількість переселенців зросла майже до 1,5 мільйона осіб

Як повідомлялось, Кабінет Міністрів на засіданні 23 грудня 2020 р. ухвалив постанову «Про внесення змін до Порядку надання в тимчасове користування житлових приміщень з фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб (ВПО)». Зокрема, відтепер внутрішньо переміщені особи зможуть отримувати житло у будь-якому населеному пункті, де наявне таке житло, а не лише в населених пунктах, де людина перебуває протягом року на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про ВПО.

Окрім того, розширено перелік громадян, яким можуть вручити ордер на житло, якщо у внутрішньо переміщеної особи немає можливості забрати його особисто.

Також, зміни передбачають, що органи місцевого самоврядування будуть визначати додаткові критерії, за якими надаватиметься житло.