Вбивство українця у Португалії: очільниця прикордонників подала у відставку на тлі скандалу

Глава Служби у справах іноземців та кордонів Португалії (SEF) Кріштіна Батоеш подала у відставку на тлі скандалу довкола загибелі українця в аеропорту Лісабона внаслідок побиття після затримання.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Інцидент із українцем стався ще у березні 2020 року. Тоді 40-річного Ігоря Гоменюка затримали в аеропорту Лісабона за спробу в’їхати в країну без дійсної візи. Невдовзі він помер в ізоляторі. Трьох офіцерів SEF, причетних до інциденту, згодом затримали та висунули та їм звинувачення у вбивстві.

Питання знову почало обговорюватися після непідтверджених повідомлень про те, що SEF планувала встановити «тривожні кнопки» в центрах утримання. Правозахисники заявляють, що це неадекватна реакція на інцидент.

Читайте також: Португалія запроваджує комендантську годину через COVID-19

Зазначається, що останні декілька тижнів Гатоеш перебувала під тиском після того, як в інтерв'ю ЗМІ сказала, що загиблий в ізоляторі Лісабону громадянин України «явно зазнав катування».

В Міністерстві внутрішніх справ, якому підпорядкована SEF, повідомили, що керівник відомства Кріштіна Гатоеш «за власним бажанням» подала у відставку у рамках реформи, що має на меті більш чітко розділити поліцейські та адміністративні повноваження у питаннях взаємодії з мігрантами та мандрівниками, та використовувати «більш людяний і менш бюрократичний підхід».

Читайте також: Португалія заборонила поїздки всередині країни

В SEF наразі не відповіли, чи відставка Гатоеш пов’язана зі скандалом довкола смерті українця. В МВС від подальших коментарів відмовилися.

Представник португальської Amnesty International Педро Нето зазначив, що інцидент з громадянином України - не поодинокий випадок, і раніше також траплялися ситуації неналежного поводження з іноземцями, що прибувають до Португалії. На його думку, для вирішення питання потрібно краще дбати про підготовку співробітників прикордонної служби.