В Україні відзначають День зовнішньої розвідки

В Україні 24 січня відзначається День зовнішньої розвідки.

Про це повідомляє Укрінформ.

Саме 24 січня 1919 року в Українській Народній Республіці було створено перший підрозділ загальнодержавної розвідки. Відтоді у складі Політичного департаменту Директорії УНР почав працювати відділ закордонної інформації з метою проведення розвідувальної роботи щодо активно діючих проти УНР ворогів, а також стосовно країн – потенційних супротивників.

22 листопада 2018 року Президент Петро Порошенко підписав Указ № 381/2018 про затвердження 24 січня Днем зовнішньої розвідки України.

Цим документом вперше в історії української державності було встановлене офіційне свято українських розвідників.

Читайте також: В Україні - День пам’яті загиблих під час обстрілу терористами Маріуполя

Із професійним святом розвідників привітав Президент України Володимир Зеленський.

"Здійснення ефективної зовнішньої та внутрішньої політики вимагає своєчасного виявлення і оперативного реагування на можливі загрози національній безпеці України, їх нейтралізації на початковому етапі. У цих складних умовах діяльність Служби зовнішньої розвідки України є затребуваною та надзвичайно важливою. Від того, наскільки злагодженими будуть ваші дії, достовірною та всеохоплюючою інформація й прогнози розвитку подій, буде залежати мир і спокій в Україні", - наголосив Зеленський.

У цьому контексті він висловив сподівання, що ті зміни, які відбуваються в Службі, сприятимуть підвищенню результативності роботи, зростанню ролі розвідки у вирішенні важливих для нашої країни питань.

Розвідників також привітав секретар РНБО Олексій Данілов.

Читайте також: Росія перекидає на Донбас військову техніку і боєприпаси — розвідка

“Шановні офіцери, працівники та ветерани-розвідники! Щиро вітаю із професійним святом! Сьогодні, в непрості для України часи, на вас покладено надважливе завдання - забезпечувати державну безпеку за її кордонами, почасти в складних та небезпечних умовах. Від результатів вашої роботи нині залежить не лише безпека громадян України, а й їх життя”, - підкреслив Данілов.

Він висловив слова вдячності розвідникам за патріотизм, професіоналізм і відвагу у справі збереження суверенітету України та забезпечення національних інтересів та побажав їм витримки, міцного здоров'я, добробуту та щастя.